…Sub acest generic, în această seară a avut loc emisiunea „Subiect de presă” realizată de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu la „Antena 1” Piteşti, invitat fiind prof. Dumitru Tudosoiu, inspector şcolar general. Mai este important examenul de bacalaureat? Mai reprezintă el ceva pentru elevi? Mai contează dacă un absolvent a susţinut sau nu acest prim examen de maturitate? Au fost doar câteva dintre întrebările la care „generalul” Tudosoiu a fost provocat să răspundă. Discuţiile au plecat de la un cuvânt, „didascaliile”, găsit într-un subiect de examen la profilul uman, care în explicaţia dată în text era trecut „note”. Dar conform dicţionarului el înseamnă indicaţiile pe care le dă autorul unui text dramatic pentru regizor şi pentru actori, ceea ce la şcoală nu s-a prea învăţat.
Mulţi promovaţi
Dintr-o statistică a procentelor de promovare a examenului de bacalaureat rezultă foarte limpede că la licee teoretice de renume precum „I.C. Brătianu”, „Zinca Golescu”, „Ion Barbu”, „Alexandru Odobescu”, „Dinicu Golescu”, „Carol I”, procentul este de la 70-80% până chiar la 100%. „Profesorii de la aceste unităţi de învăţământ trebuie să fie mândri că au unica ocazie să le predea celor mai buni copii pe care-i are judeţul. Cu astfel de elevi, extrem de inteligenţi, poţi face lucruri uluitoare în orice disciplină. Din păcate, situaţia stă cu totul altfel la colegiile tehnice”, spunea Dumitru Tudosoiu.
Meditaţiile
Din nou realizatorii emisiunii au abordat spinosul subiect al meditaţiilor, pe care unii profesori le fac contra cost cu elevi din clasele unde predau, ceea ce nu e deloc normal, iar rezultatele lasă de dorit. În opinia profesorului Tudosoiu o astfel de practică este condamnabilă şi e o chestiune pur economică, sub demnitatea unui dascăl adevărat. „Cu toate acestea, sunt unităţi de învăţământ unde venim în întâmpinarea elevilor prin meditaţii făcute în şcoli fără niciun ban. Avem colegi care-şi rup din timpul lor liber pentru a-şi pregăti cât mai bine elevii. Iar rezultatele se văd după susţinerea examenelor”, afirma inspectorul şcolar general.
Colegiile tehnice, o provocare
„Este o mare provocare pentru profesorii de la colegiile tehnice, unde din păcate media de admitere e aproape fără limite în partea inferioară, ca să aducă un copil de media 2 sau 3 la media 6, cât are nevoie ca să promoveze bacalaureatul. În opinia mea, ar fi bine să se facă un schimb de cadre între licee şi colegiile tehnice, fiindcă aşa fiecare şi-ar da seama de diferenţele care există între ele”, a continuat „generalul” Tudosoiu.
În topul inteligenţei
Potrivit inspectorului şcolar general, Argeşul se situează printre judeţele fruntaşe ale învăţământului. La evaluarea naţională judeţul se află în primele 10 din ţară, iar la numărul de medii de 10 suntem pe locul patru la nivel naţional. „Au fost 163 note de 10, dar şi şase medii de 10, deci, statistic vorbind, ne batem cu Bucureştiul, cu Iaşiul, cu alte centre puternice de învăţământ şi suntem în topul inteligenţei şcolare româneşti. Dar nu cifrele, nu statisticile sunt importante, ci ceea ce facem în tot anul de învăţământ, ce anume stabilim pentru următorul ciclu de pregătire, care sunt problemele cu care ne confruntăm pentru ca rolul şcolii să se întărească pas cu pas”, declara cu justificată mândrie Dumitru Tudosoiu.
Editura unică, o decizie înţeleaptă
În opinia invitatului emisiunii decizia ca manualele să fie tipărite de o singură editură, cea de stat, unde lucrează profesionişti în materie şi există maximum de responsabilitate, a fost una cât se poate de înţeleaptă luată de ministerul de resort. Până acum au fost situaţii, şi nu puţine, când din cauza contestaţiilor depuse după licitaţii, editurile înscrise la licitaţii se blocau până la soluţionarea acţiunilor judecătoreşti, iar anul şcolar începea fără ca elevii să aibă manuale pe bănci, ceea ce era cu totul anormal.
Prezenţă în marja anuală
În ceea ce priveşte prezenţa la examene, suntem la jumătatea bacului şi doar 7-8% dintre elevi nu s-au prezentat, ceea ce înseamnă înscrierea în marja anuală a participării. La proba de limba şi literatura română au fost prezenţi în sălile de clasă 4.134 de elevi, iar 305 au absentat. Unii nu au dorit să susţină examenul, alţii nu au avut încredere în forţele proprii şi au amânat pentru sesiunea din toamnă, alţii şi-au găsit de lucru şi nu i-a mai interesat bacul. La acest moment examenul decurge în condiţii foarte bune şi a fost un singur eliminat care a fost găsit cu telefonul asupra sa. Corectarea lucrărilor în alte judeţe este o decizie foarte bună, fiindcă aduce un plus de obiectivitate şi se elimină suspiciunile de favorizare a unei anumite unităţi de învăţământ.
Învăţământul dual, un nou concept
„Învăţământul dual este un concept nou, care dă posibilitatea celor doi parteneri, şcoala pe de o parte şi agentul economic pe de altă parte, să exercite funcţii comune. În procesul instructiv-educativ, operatorul economic încheie un parteneriat cu şcoala şi au drepturi egale în educaţia copilului şi pe partea de pregătire teoretică, şi mai ales pe cea practică. Asta face diferenţa faţă de şcolile profesionale, unde agentul economic nu se implică financiar în pregătirea viitorilor angajaţi, pe care-i urmăreşte din prima zi de şcoală”, spunea inspectorul şcolar general.
Bacalaureatul diferenţiat, realizabil
În opinia „generalului” Tudosiu, faptul că, acum, elevii îşi pot vizualiza lucrările înainte de a depune contestaţii este un pas important în conştientizarea părintelui sau elevului asupra corectitudinii lucrării înainte de a lua o decizie. Suspiciunile de subiectivism sunt din ce în ce mai puţine, mai ales că monitorizarea audio-video a examenului nu mai sperie pe nimeni şi în toate cele 16 centre de examinare din judeţ există inspectori care au grijă ca totul să se desfăşoare în condiţiile legii. „Dorinţa noastră, a cadrelor didactice, este că va trebui să ne îndreptăm spre un bacalaureat diferenţiat. Adică unii copii îşi vor încheia studiile de patru ani la curs liceal şi vor rămâne la nivelul acesta, iar alţii vor susţine bacalaureatul în vederea examenului de admitere în învăţământul superior”, a spus Dumitru Tudosoiu.
Un Comentariu
Puiu
Din nou realizatorii emisiunii au abordat spinosul subiect al meditaţiilor.
În opinia profesorului Tudosoiu o astfel de practică este condamnabilă şi e o chestiune pur economică, sub demnitatea unui dascăl adevărat.
Cred ca v-ati grabit putin domnule inspector!Pai ,ce zice domnul…cu case din meditatii?
„pentru ca rolul şcolii să se întărească pas cu pas”, declara cu justificată mândrie Dumitru Tudosoiu.
Acum v-ati revenit si dati citate din domnul…
Din datele domniei voastre inteleg ca invatamantul se afla la un nivel aproape maxim,ceea ce ma bucura.Nu credeam ca stam asa bine ,dar timiditatea elevilor ii determina sa nu puna zilnic cunostintele in practica. Pacat,pentru ca noi nu reusim sa ne dam seam cat de bine sunt pregatiti elevii si ce procent de promovabilitate aveti. Dar moralitatea are legatura cu invatamantul? Nu stiu,intreb ,pentru ca nu se simte. Da, aveti dreptate , ca intotdeauna , te mai parasesc reflexele la o anumita varsta. Dar si cunostintele, si nu ma refer la prieteni?