Ce notă merită sistemul de învăţământ preuniversitar argeşean? Lorena şi Dragoş, doi dintre cei trei elevi care au obţinut medii maxime la sesiunea de vară a bacalaureatului, îi acordă 9. Ambii îşi continuă studiile în România.
Brexit-ul o ţine în ţară
Lorena Florina Chiran, absolventă a Colegiului Naţional „Zinca Golescu” Piteşti, a fost pe cale să plece în Anglia, fiind acceptată de câteva universităţi foarte bune, însă a renunţat din cauza Brexit-ului. Referendumul prin care britanicii decid ieşirea din Uniunea Europeană i-a spulberat fetei, pe ultima sută de metri, planurile conturate pentru străinătate. Lorena s-a reorientat. Mizând pe cunoştinţele dobândite la engleză şi germană, tânăra a optat pentru Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti. Media 10 obţinută la bacalaureat o ajută la admiterea organizată pe bază de dosar. La provocarea noastră, Lorena a evaluat, cu nota 9, sistemul de învăţământ preuniversitar. Din punctul ei de vedere, scăpări sunt în zona manualelor – „nu sunt de actualitate, nu sunt profesioniste” – şi a modului de predare la clasă – „în general, profesorul pune accent pe memoria elevului, nu pe inteligenţa lui; or, în şcoală nu sunt doar tocilari”.
După o aşa performanţă obţinută la bacalaureat (başca, a terminat clasa a XII-a cu 10 pe linie), Lorena pleacă, duminică, în Grecia, împreună cu părinţii. Iar banii pe care îi va primi de la autorităţile publice în contul mediei 10 de la bac vor fi investiţi tot într-un sejur în străinătate, de data asta petrecut cu un grup de prieteni.
Rămâne aici, fără regrete
Colegul de performanţă şcolară de la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” Câmpulung, Dragoş Ion Neacşu, n-are, deocamdată, gândul la vacanţă. Tânărul este preocupat de înscrierea la facultate. Ca şi Lorena, câmpulungeanul a ales să meargă, mai departe, într-un centru universitar din România, fiind atras de domeniul IT. Îşi continuă studiile în ţară fără niciun regret, fiindcă vede cum „în toată lumea roiesc firme în care lucrează programatori şcoliţi în România, specialiştii noştri fiind recunoscuţi în toată Europa”. „Media 10 mă ajută foarte mult, fiindcă admiterea la facultate se face pe bază de dosar. Le sunt recunoscător pentru notele obţinute cadrelor didactice la colegiu. Eu şi colegii mei am ştiut ce şi cum să învăţăm pentru bac, fiindcă am avut parte de profesori pragmatici, foarte buni, montaţi să îi ajute pe elevi. Jos pălăria în faţa lor!”, a spus Dragoş.
La evaluarea sistemului de învăţământ preuniversitar românesc, Dragoş scade tot un punct din 10. „Îi dau sistemului nota 9 pentru că nu pune accent pe dobândirea cunoştinţelor practice. Orele şi programa şcolară ar trebui structurate într-o altă manieră, aşa încât elevul să-şi pună mintea la contribuţie, să lucreze la clasă, şi nu acasă, de unul singur, programe sofisticate…”, a conchis tănărul care are în faţă o carieră de informatician.
Mirela NEAGOE