Absolvenţii de liceu au intrat, de ieri, în zodia… bacului. Printre aspiranţii la diploma de maturitate se numără şi Mădălina Baciu, până mai ieri elevă a Colegiului Naţional „Zinca Golescu” Piteşti.
Îmbrăcată într-un tricou marinăresc, tânăra a ieşit pe poarta liceului cu zâmbetul pe buze, fiindcă a trecut cu brio de emoţiile primei probe orale „traduse” prin evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare în limba română. „Mi-a picat un subiect care mi-a mers la inimă, eu fiind o fire romantică… Am avut de formulat răspunsuri pe marginea unei scrisori pe care a trimis-o Veronica Micle poetului Mihai Eminescu. Alţi colegi au avut de argumentat afirmaţii cu privire la texte din belestristică sau din articole din lege”, a explicat Mădălina, învârtind în mână o sticlă cu apă.
Mădălina vrea să profeseze ca translator şi, ca atare, va aplica la o facultate de limbi străine din Bucureşti. Îi dorim succes!
Din promoţia curentă, 307 elevi de la Colegiul „Zinca” s-au înscris la prima sesiune a bacalaureatului, iar lor li s-au alăturat trei absolvenţi cu restanţe din anii anteriori.
Probele orale la limba română se vor încheia la 12 iunie şi se vor puncta cu patru calificative. Cel mai slab este de începător. Mediu înseamnă că elevul are cunoştinţe minime de comunicare. Avansat este considerat candidatul care are câteva dificultăţi de comunicare. În fine, nivelul experimentat este maximum de calificativ acordat de profesorii examinatori.
Scapă de probele orale doar elevii care deţin certificate de competenţe naţionale sau internaţionale.
Cifrele reprezentative pentru judeţ ni le-a comunicat inspectorul şcolar general adjunct Eugenia Jianu. La proba orală de ieri s-au înregistrat 3.924 de candidaţi din seria curentă şi 45 din anii anteriori.
Mirela NEAGOE