Astăzi, absolvenţii de liceu au susţinut prima probă a examenului de bacalaureat, cea la limba şi literatura română. Dacă afară emoţiile părinţilor erau palpabile, elevii au ieşit de la examen cu zâmbetul pe buze, fericiţi că şi anul acesta genul epic a fost „lozul câştigător”. Dacă la prima parte tinerii au avut de rezolvat anumite cerinţe având ca text suport un fragment ce aparţinea genului dramatic iar la partea a doua a trebuit să-şi exprime opinia, cei de la profilul uman despre rolul lecturii în dezvoltarea personală, iar cei de la profilul real despre rolul jocurilor pe calculator în viaţa tinerilor, partea a treia a fost cea care a adus zâmbetul pe buzele multor adolescenţi.
Tinerii de la profilul uman au avut de realizat un eseu în care au avut de prezentat particularităţi de construcţie a unui personaj dintr-un roman psihologic studiat, în timp ce absolvenţii profilului real s-au confruntat cu realizarea unui eseu în care să prezinte viziunea despre lume şi viaţă într-un roman interbelic studiat.
„Nu ne gândeam să ne pice acelaşi subiect la partea a treia ca cel de la simulare. Pe o parte a fost bine, pe de alta nu, deoarece mulţi nu au mai învăţat-o. Am fost convinşi că nu o să ne mai confruntăm cu romanul psihologic. În rest, totul a fost bine”, ne-a spus Andra fericită.
„Subiectele au fost uşoare, ne-am descurcat. Am scris „Enigma Otililei”. A fost romanul care l-am repetat aseară şi mi-a purtat noroc”, ne-a mai spus un tânăr.
„Chiar dacă subiectele au fost acceptabile, mi-aş fi dorit să ne pice totuşi genul liric, mai ales Nichita Stănescu. Oricum pot spune că ce a fost mai greu a trecut”, a adăugat Alexandru.
Una peste alta, prima probă a trecut cu brio, urmând ca miercuri tinerii să susţină proba obligatorie a profilului, iar vineri proba la materia preferată.
Ioana RADU