Astăzi, la ora 10, va fi comemorat dr. Petre D. Ionescu, creatorul asistenţei medicale neuropsihiatrice din fosta Regiune Argeş, care ne-a părăsit în urmă cu un an. Ceremonialul religios se va săvârşi la Biserica „Sf. Vineri” Piteşti
Discipolul lui Rainer şi Kreindler
Dr. Petre D. Ionescu, părintele secţiei de neuropsihiatrie a Spitalului Judeţean, a desfăşurat o îndelungată, intensă şi fructuoasă activitate de cadru didactic la Liceul Sanitar şi Şcoala Sanitară Postliceală din Piteşti. Din 1990, reputatul medic a fost membru refondator al ASTRA (Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român), academia românilor ardeleni şi bănăţeni, înfiinţată la Sibiu în 1861 (desfiinţată de comunişti în 1948).
A fost primul doctor în ştiinţe medicale din fosta Regiune Argeş, primul membru al unei academii medicale occidentale, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, singurul medic primar în două specialităţi, fost medic militar (colonel doctor, medic în rezervă) şi veteran de război.
Teza de absolvire, sifilisul
Conform Enciclopediei Argeşului şi Muscelului, Petre D. Ionescu s-a născut la 13 iunie 1921, la Braşov, stabilindu-se în Argeş în anul 1928. Copil fiind, mergea cu vitele la păşunat şi ajuta la muncile agricole.
La Liceul „Brătianu” din Piteşti (1941) a fost coleg cu academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici şi l-a avut ca profesor pe Vladimir Streinu la limba franceză. Personalităţi ale medicinii universale şi româneşti i-au predat cursuri la facultatea de profil din Bucureşti (1947), de la Francisc Rainer şi Gh. T. Popa (anatomie) până Nicolae Ionescu-Siseşti şi Arthur Kreindler (neurologie).
Petre D. Ionescu şi-a satisfăcut stagiul militar în unităţi combatante, România fiind în acel timp în război. A fost încartiruit acolo unde necesităţile luptelor îl chemau. În anii tulburi 1945-1947, medicul Ionescu a făcut parte din organizaţia PNŢ, condusă de Mihai Muşatescu, fratele cunoscutului scriitor Tudor Muşatescu. În 1947, P. Ionescu şi-a susţinut teza de absolvire a facultăţii pe tema sifilisului, răspândirea şi eradicarea lui (în acea vreme, boala făcea ravagii, îndeosebi în satele de la câmpie).
La comemorarea de azi se va vorbi pe larg despre activitatea ştiinţifică şi social-obştească a părintelui secţiei de neuropsihiatrie a Spitalului Judeţean. Venerabilul medic a decedat la vârsta de 94 de ani.
Mirela NEAGOE