În această dimineaţă, pe rolul Curţii de Apel Piteşti figurează primul termen de judecată în procesul preşedintelui Klaus Iohannis privind casa din Sibiu. Este vorba de dosarul nr. 645/64/2015 strămutat de la Curtea de Apel Braşov, în care Iohannis, soţia sa, Carmen, şi Georgeta Lăzurcă, soacra preşedintelui, au depus contestaţie în anulare, după ce au pierdut dreptul asupra unui imobil pe care-l deţin în municipiul de pe malurile Cibinului.
După pronunţarea instanţei, Administraţia Finanţelor Publice Sibiu a cerut, în martie, radierea din cartea funciară a dreptului de proprietate al soţilor Iohannis asupra casei pierdute prin decizie definitivă a judecătorilor braşoveni. În acest fel, imobilul ar intra în proprietatea statului român care îl va putea vinde. Surprinzător este că OCPI Sibiu a precizat pentru Mediafax că nu există înregistrată nicio cerere de radiere depusă de Ministerul Finanţelor sau de altă instituţie abilitată.
Vă reamintim că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea prin care soţii Carmen şi Klaus Iohannis au solicitat strămutarea procesului de la Curtea de Apel Braşov la o altă instanţă de acelaşi nivel din ţară. Este vorba despre o contestaţie în anulare formulată de şeful statului şi de soţia sa împotriva unei decizii din noiembrie 2015, prin care Carmen şi Klaus Iohannis au pierdut un imobil aflat în centrul Sibiului. În motivarea cererii de strămutare preşedintele a considerat că judecătorii din Braşov nu îndeplinesc condiţia de independenţă şi imparţialitate, ca urmare a presiunii exercitate de mass-media asupra lor în cei 10 ani cât a durat procesul. Astfel, Carmen şi Klaus Iohannis susţin că, în urma articolelor apărute în presă, s-a creat un curent nefavorabil lor, aspect de natură a afecta, cel puţin la nivel de aparenţă, imparţialitatea judecătorilor. Iohannis chiar s-a declarat profund nemulţumit de sentinţa judecătorească, după ce Curtea de Apel Braşov i-a respins recursul şi a menţinut decizia Tribunalului Braşov din mai 2014, prin care a fost anulat contractul de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu. Imobilul în cauză a făcut parte din averea soţilor Maria şi Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora casa a trecut, în anii ’70, în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat fără a avea copii.
Locuinţa, situată pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29 din Sibiu, a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriaşi. În 1999, contractele prin care chiriaşii au cumpărat casa au fost anulate în instanţă, la cererea fiului lui Nicolae Baştea, acesta din urmă fiind nepot al soţilor Ghenea. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmaşilor lui Nicolae Baştea. Foştii chiriaşi au deschis însă alte procese în instanţe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaş de drept al lui Nicolae Baştea.
Rămâne de văzut dacă şeful statului, soţia sau soacra sa ori altcineva din familie se va prezenta la procesul programat pentru azi. Cel mai probabil familia prezidenţială va fi reprezentată de apărătorii aleşi.
Un alt dosar important aflat pe rol la curtea piteşteană este cel în care Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA, a dat în judecată postul de televiziune Antena 3 şi mai mulţi jurnalişti. La termenul din 8 iunie şefa procurorilor Anticorupţie a fost prezentă la proces, aşa cum a procedat şi înainte ca dosarul să fie strămutat de la Bucureşti la Piteşti.
Val. NICOLAU