Trimis în judecată de procurorii DNA Piteşti pentru fapte de corupţie, cunoscutul avocat Radu Nistor a fost achitat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Sentinţă desfiinţată parţial
„În baza art. 421 pct. (2) lit. a) din Codul de procedură penală, admite apelul declarat de inculpatul Nistor Radu Cristian împotriva sentinţei penale nr. 99/F din 11 august 2016 a Curţii de Apel Piteşti – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală atacată şi, rejudecând, (…) schimbă încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina inculpatului (…) din trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşite în legătură directă cu infracţiunea de trafic de influenţă (…) într-o infracţiune de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (…) În baza art (…)din Codul de procedură penală achită pe inculpatul Nistor Radu Cristian pentru săvârşirea infracţiunilor de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (…) În baza art. 396 alin. (1) şi (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. c) din Codul de procedură penală, achită pe acelaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la mărturie mincinoasă (…) Înlătură obligarea inculpatului la plata contravalorii cheltuielilor avansate de stat în fond. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. În baza art. 421 pct. (1) lit. b) din Codul de procedură penală, respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti împotriva aceleiaşi sentinţe. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 29 octombrie 2018”, se precizează în decizia instanţei supreme.
Informaţii confidenţiale
Vă reamintim că, în noiembrie 2013, Radu Nistor a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Procurorii DNA Piteşti susţineau că Radu Nistor ar fi oferit presei date confidenţiale dintr-un dosar şi că a avertizat o persoană faţă de care se efectuau cercetări că pe numele acesteia a fost emisă o autorizaţie de interceptare a convorbirilor telefonice şi ambientale. De asemenea, potrivit DNA, avocatul ar fi primit 2.000 euro de la un denunţător, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă judecători de la Tribunalul Argeş pentru ca acesta să obţină o soluţie favorabilă. Nu în ultimul rând, Radu Nistor era acuzat că a determinat un martor-denunţător să îşi retragă denunţul formulat împotriva sa.
În august 2016, Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat pe avocatul Nistor la doi ani de închisoare cu suspendare şi amenzi penale de câte 500 lei.