De multe ori, m-am întrebat de ce primăria – la oraș nu la o comună – este atât de dorită. Primul răspuns pe care l-am auzit se referea la avantajele care derivă din atribuțiile primarului. Puterea, chiar dacă un consiliu local îi este potrivnic adesea, îi dă prilejul să ia decizii importante. Aici funcționează, de fapt, germenele acțiunilor voluntariste, ilegale.
Având și calitatea de „administrator” și de gestionar al fondurilor localității, primarul – dacă este pus pe căpătuială – are în față multe tentații. Se ridică, într-adevăr, bariera legii, primarul este pedepsit, dar urmările dăinuiesc un timp.
Într-o comună sunt foarte multe centre de interes. Cele mai multe legate de gradele de rudenie. Un „neam” are ambiția de a-l propulsa pe omul său. Dacă mergeți într-o comună în timpul campaniei electorale, dar, mai ales, la alegeri, problema aceasta se vede cu… ochiul liber. Un primar corect, dedicat comunității și nu dedat la a schimba conturile primăriei cu buzunarul propriu, un primar care se „bate” pentru interesele comunei va fi ales chiar în mai multe legislaturi.
Exemple sunt și în județul Argeș. La acest capitol însă, sunt nu puține voci care susțin limitarea numărului de mandate la (doar) două. Argumentul ar fi că se învechește „sita” și se creează locul unor abuzuri sau fapte de corupție. Sunt însă și comunități care țin de ani mulți la „primarul lor”. Dacă-i gospodar n-ar trebui întrerupt din proiectele sale!
Referendumul dintr-o comună din județul Brașov atrage atenția și creează un precedent – aș zice util pentru interesele colectivității. Cum? Stimulează simțul civic, nivelul participativ la viața comunei și, nu în ultimul rând, constituie un factor avertizor pentru alesul de la primărie în sensul cinstei, corectitudinii și, mai ales, pentru a da curs intereselor generale ale colectivității. Și astea sunt destule!
Mi se pare că referendumul la care ne-am referit – dincolo de specificul motivațional de acolo – aduce în prim plan posibilitatea de corecție în situația unui ales ce nu merita o astfel de funcție.
Destui primari, în timp, se transformă din mielușelul din campanie în… leul ce-și zbârlește coama în fața celor care l-au ales!