Jovial, zâmbăreţ, prietenos cu toată lumea. Aşa ar putea fi caracterizat Radu Perianu. Dar când vine vorbe despre respectarea legii nu discută, este intransigent şi taie în carne vie. Asta a dat de înţeles la emisiunea „Subiect de presă” difuzată vineri după-amiază de postul tv „Antena 3” Piteşti. În faţa celor doi realizatori, Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, directorul cotidianului nostru, prefectul a spus tranşant că nu va ocroti niciun primar, nici măcar din partidul său, în cazul în care vreun act administrativ nu este în regulă.
Un vis împlinit
Pandemia. Valul 5. Restricţii. Probleme medicale, sanitare, sociale. Despre toate aceste teme ştie prefectul destule, fiind un om extrem de bine informat. Un spectru larg pe care l-a abordat în decursul celor 40 de minute cât durează emisiunea. Prea puţin pentru multitudinea subiectelor arzătoare atât pentru autorităţi, cât mai ales pentru opinia publică. În legătură cu pandemia în toiul căreia ne aflăm, Radu Perianu, înainte de a prezenta aspecte de ordin tehnic cu privire la centrele de vaccinare deschide, ritmul în care se imunizează argeşenii ori succesul acţiunilor de genul „Maratonul vaccinării”, a făcut o mărturisire. Stârnit de jurnalista Crtistina Munteanu care l-a întrebat dacă s-ar fi gândit la câte probleme va avea în calitate de prefect, invitatul a surprins cu sinceritatea sa debordantă: „Mi-am îndeplinit visul! Când am preluat funcţia mulţi mă felicitau, dar în acelaşi timp îmi şi spuneau că nu am parte de o perioadă bună din niciun punct de vedere, că va fi un mandat extrem de greu de dus. Iar eu m-am rugat să nu fiu eu omul care va deţine recordul, să nu fiu eu cel care rămâne consemnat în istoria judeţului cu cel mai scurt mandat de prefect! Şi recent am descoperit că am depăşit perioada aceea, adică şi dacă voi fi eliberat acum din funcţăie, nu eu apar cu cel mai scurt mandat, a fost altcineva. Sunt mulţumit că mi s-a îndeplinit dorinţa!”
Incertitudine permanentă
Schimbările de ordin politic la nivel central, alianţele care se fac şi desfac cu o repeziciune uimitoare, componenţa diferită a guvernului de la o perioadă la alta lasă impresia unei permanente incertitudini. Această stare se face simţită şi în provincie, pe plan local, iar în multe judeţe prefecţii ori subprefecţii au fost înlocuiţi cu alţii, conform noii configuraţii politice de la Bucureşti. „Cum aţi resimţit valul acestor schimbări?”, a întrebat editorialistul Mihai Golescu. Prefectul nu face parte din rândul celor care cred că sunt buni funcţionari, iar competenţele lor profesionale au fost îndeajuns pentru a ocupa funcţia. Dimpotrivă. Radu Perianu a recunoscut: „Eu nu am dat examen pentru a fi prefect. Am fost numit politic şi ca atare mi se pare corect să fiu pe acel fotoliu atâta timp cât şi partidul meu este la guvernare, singur sau în vreo alianţă. Numit politic fiind, în orice moment pot pleca, o schimbare din funcţie nu ar fi o surpriză prea mare pentru mine. Am o carieră a mea profesională, când nu voi mai fi prefect, mă voi întoarce la meseria mea cu mare drag…”
Nu hărţuim pe nimeni!
Printre atribuţiile sale principale, reprezentantul guvernului în teritoriu este cel care, prin oamenii subordonaţi, verifică legalitatea actelor administrative emise de consiliile locale. Cu atât mai mult, faptul că în Argeş prefectul are studii de specialitate, fiind vorba despre un avocat cu bun renume în urbe încă înainte de a face politică, este un câştig pentru noi, argeşenii. În legătură cu acest aspect, Radu Perianu chiar a făcut precizarea că aşa este firesc ca deţinătorul unei asemenea funcţii, oriunde în ţară, să fie absolvent al unor studii de drept care-i vor folosi foarte mult în munca de zi cu zi. În ceea ce priveşte corectitudinea actelor emise de consilii locale şi primării, invitatul emisiunii a spus răspicat că nu se va abate niciun centimetru de la litera şi spiritul legii, oricare ar fi numele celor implicaţi. Pentru a nu se înţelege greşit, Radu Perianu a ţinut să informeze opinia publică prin intermediul postului „Antena 3” Piteşti: „Aceste veritificări, controale, nu sunt împotriva cuiva anume! Nu hărţuim niciun primar de la orice partid ar fi el. Chiar şi un liberal, un primar de la PNL dacă greşeşte, la fel vom proceda, vom folosi aceleaşi metode! Orice primar greşeşte plăteşte!” Fiind însă adept al discuţiilor, al dialogului constructiv şi nu al sancţiunilor, prefectul are întotdeauna uşa biroului său deschisă pentru orice primar dornic de un sfat şi, mai mult decât atât, instituţia Prefectului acordă „asistenţă” oricui edil: „Noi înainte de a sancţiona, de a aplica măsurile de rigoare, preferăm să discutăm cu oamenii, să îi facem să înţeleagă unde şi ce anume s-a greşit în actele, fotărârile emise şi îi îndrumăm să facă imediat corecţiile necesare pentru că de cele mai multe ori se greşeşte din neştiinţă, nu neapărat cu vreo intenţie şi atunci e de preferat dialogul…”, a subliniat prefectul, explicând modul în care îi abordează pe primari.