Aventura legalizării canabisului în România. Deputat: „Toată lumea este de acord să dăm drumul la lege!”
Inclus pe lista drogurilor de risc, consumul de canabis este interzis în România şi încălcarea acestei prevderi se sancţionează cu închisoare sau cu amendă penală. Totuşi, de câțiva ani, se discută despre posibilitatea legalizării consumului de canabis exclusiv în scop medical.
Iniţiat în urmă cu patru ani, respectivul proiectul de lege a fost dezbătut, pentru prima dată, pe 13 martie a.c., în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor. Adoptat tacit de Senat în 2019, proiectul a primit, în martie 2021, un punct de vedere negativ din partea Guvernului. Și, deși a fost susținut de parlamentari din toate partidele, documentul a rămas uitat prin sertare…
„Legea Victoriei”
Actul normativ, cunoscut sub numele de „Legea Victoria”, a fost iniţiat de Alexandra Cârstea, avocat de profesie, a cărei mamă, Victoria, a pierit răpusă de cancer. De atunci, fiica răposatei a început o luptă grea pentru aprobarea legii, dar s-a confruntat cu amânări repetate. Avocata susținea că a descoperit proprietăţile canabisului medicinal când mama sa, aflată în stadiu terminal al bolii nemiloase, avea dureri cumplite și nu mai reacţiona la medicaţia clasică. Pentru a-i alina chinurile, Alexandra a achiziţionat un calmant care conţinea canabis, din ţările unde folosirea drogului este legală.
În esenţă, proiectul de lege prevede posibilitatea prescrierii, de către medicul specialist, de calmante care conţin canabis sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau pentru inhalare. De asemenea, documentul prevede explicit că fumatul de canabis (marijuana sau haşiş) nu este permis. Ca şi în cazul morfinei, tratamentul pe bază de canabis se va prescrie folosindu-se un formular special, pentru un control cât mai strict al substanţelor active.
Proiectul de lege depus de avocata Cârstea se referă doar la legalizarea consumului de canabis în scop medical şi nu conține nicio referire la scopul recreativ! Totodată, inţiatoarea a arătat că mai multe ţări europene vor să îşi uniformizeze legislaţia, legalizând consumul de canabis în scop medical. Propunerea de modificare şi completare a legislaţiei existente în materie se bazează pe concluziile cercetărilor ştiinţifice în domeniul utilizării canabisului în scop medical, că există dovezi concludente privind efectele terapeutice al utilizării substanţelor şi preparatelor pe bază de canabis în domeniul medical. De asemenea, la nivel mondial există date din care reiese că planta de canabis sau canabioidele ar putea fi eficiente în tratarea/ameliorarea mai multor afecţiuni.
Primit cu scepticism
Proiectul de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi al preparatelor ce conţin canabis pentru a fi utilizate în scop medical a fost primit cu scepticism de reprezentanţi ai instituţiilor statului.
În punctul de vedere negativ din martie 2021, Executivul a argumentat că fenomenul drogurilor constituie o amenințare la adresa securității, democrației, bunei guvernări și a statului de drept, slăbind bazele dezvoltării durabile, sistemele juridice, stabilitatea politică și instituțiile economice și democratice prin repercusiunile negative pe care le are asupra sănătății publice, siguranței și bunăstării cetăţenilor.
Fără statut de medicament
„Analiza impactului social al acestei propuneri trebuie să ia în considerare efectele induse de legalizarea canabisului în scop medical (…) dat fiind faptul că există riscul creşterii numărului de prezentări la spital al persoanelor care consumă canabis, considerat de ONU drog de mare risc. Dorim să atenţionăm că această terapie este fără statut de medicament, fără viză curativă, ci doar adjuvantă în tratamentul unor afecţiuni pentru care există medicamente ce deţin autorizaţii de punere pe piaţă şi studii de siguranţă pentru pacient şi eficacitate terapeutică”, se precizează în argumentarea Executivului.
Într-o emisiune televizată, medicul Radu Ţincu de la secţia ATI – Toxicologie a Spitalului Floreasca din Capitală, spunea că, înainte de adoptarea unei astfel de legi, trebuie să se ţină cont de câteva elemente extrem de importante. Ce boli se pretează la un astfel de tratament? Cine sunt cei care prescriu tipul de reţetă? Cine produce planta şi cum circulă aceasta? Cum va fi educată populaţia?
Puncte de vedere
Cu ocazia dezbaterilor din Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor (for decizional), mai mulţi parlamentari şi-au exprimat punctele de vedere.
Emanuel Ungureanu, deputat USR, co-iniţiator al proiectului: „Instituţiile statului sunt învăţate să spună nu, e periculos, interzicem, sunt soluţii, dar nu astea, sancţionăm”. (…) Noi nu vorbim despre canabisul în scop recreativ, să fie foarte clar. (…) Toată lumea este de acord să dăm drumul la lege. Vreau ca toate instituţiile statului să se subordoneze voinţei suverane a Parlamentului, asta este Constituţia”.
Ileana Cristina Dumitrache, deputat PSD: „Este povestea Alexandrei şi a mamei sale. Este o poveste cu multă suferinţă, o poveste cu care am empatizat nu numai eu, ci şi colegii mei. (…) Nu inventăm roata”.
Florin Buicu, deputat PSD, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate: „Proiectul în sine nu face referire doar la utilizarea în scop medicinal al canabisului. (…) Aşteptăm răspunsurile de la instituţiile statului român, legate de celelalte prevederi ale proiectului, şi o să fac referire la primul articol al legii care stabileşte regimul juridic privind cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerţul, distribuţia, transportul, deţinerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziţionarea, utilizarea şi tranzitul pe teritoriul naţional. Componenta medicală face referire doar la utilizare. Răspunsul la celelalte întrebări, altele decât utilizarea, trebuie să-l aflăm de la entităţile care sunt implicate în acest aspect”.
Răzvan Prisada, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, a arătat că subiectul utilizării canabisului în scop medicinal este unul de actualitate, la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului: „În spaţiul Uniunii Europene sunt autorizate două medicamente care au la bază canabisul”. De fapt, sunt patru medicamente pe bază de canabis şi canabioizi, dintre care două conţin canabioizi sintetici, iar celelalte două conţin extracte din plantă (n.n.).
Gabriel Diaconu, consilier al Ministrului Sănătăţii, a transmis că sunt aspecte din proiect faţă de care ministerul nu se opune şi a adăugat că terminologia trebuie să fie una clară.
Risc de criminalitate
Reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, prin Agenţia Naţională Antidrog, le-au transmis parlamentarilor că MAI nu este de acord cu propunerea în formatul prezentat. De asemenea, un reprezentat al DIICOT, structură specializată în investigarea şi combaterea infracţiunilor de criminalitate organizată, le-a atras atenţia parlamentarilor asupra riscului unei criminalităţi asociate care ar putea fi generate de această lege. Din câte se pare, temerea decidenţilor este că legalizarea, fie şi în scop medical, a consumului de canabis ar încălca prevederile legale în materie şi că următorul pas ar fi propunerea de legalizare a consumului în scop recreaţional şi posibila scăpare de sub control a unui fenomen – oricum tot mai greu de stăpânit, cu toate eforturile depuse de instituţiile specializate ale statului. În acest moment, este imposibil de spus la ce concluzie va ajunge, în cele din urmă, forul legislativ al ţării.
Aflat la limita dintre beneficii şi infracţionalitate, acest proiect de lege implică dezbateri serioase, lumea medicală fiind cea mai avizată să-şi exprime un punct de vedere autorizat, bazat pe argumente din practică.
Un Comentariu
pitestean
cel mai bine ar fi,sa-i dati drumu la canal.