Societatea românească este dezbinată. Unii protestează împotriva Guvernului, alţii împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, alţii privesc la televizor şi se minunează. Se vorbeşte despre riscul unui război civil, despre posibilitatea ca ţara să fie reîmpărţită… În 2018 se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire! Iar noi suntem mai… separaţi ca oricând. Sunt multe motive pentru care ne putem certa, dar şi mai multe pentru care merită să fim uniţi!
Sunt multe de făcut
Cuvântul de ordine pentru România ar trebui să fie „reconstrucţie”. Toate părţile – politice sau nu – trebuie să înţeleagă că fără unitate nu pot fi făcute proiecte majore pentru ţară. Avem de reconstruit o industrie care a ajuns pe butuci din vina politicilor proaste ale tuturor guvernelor. Nimeni nu a protestat când s-au închis fabrici. Nimeni nu protestează că ni se taie pădurile, că ne pleacă oamenii valoroşi din ţară, că de pe băncile şcolilor nu ies meseriaşi, ci purtători de diplome etc. Reconstrucţia ar trebui să vizeze şi sănătatea care suferă, şi infrastructura care nu este ce ar trebui (nici acum nu avem o autostradă care să ne lege de Occident şi care să străbată ţara de la Constanţa la Nădlac). E nevoie de luciditate, nu de orgolii şi dezbinare.
Lipsă de consecvenţă
Dincolo de ambiţiile politice, se impune stabilirea unor mari obiective de ţară care să fie urmate de toate forţele. Nu cum se schimbă o guvernare se schimbă şi priorităţile. Dăm un singur exemplu din Argeş: în 2008 s-a decis ca în Piteşti să se facă un spital regional. Consiliul Local a alocat terenul pentru investiţie, dar nici până acum nu s-a mişcat un pai. Între timp, guvernările au hotărât că în Piteşti nu se mai face spital regional, fiind preferate alte oraşe (Cluj-Napoca, Iaşi şi Craiova). De asemenea, aşa-zisele reforme din învăţământ au dat peste cap, de fapt, sistemul, iar acum ne mirăm că nu mai avem meseriaşi sau că alte ţări ne-au luat-o înainte.
Buget
Suntem în luna februarie şi, din păcate, ţara nu are încă buget. De ce? Pentru că forţele politice, în loc să se preocupe de acest capitol esenţial, s-au războit pe alte teme. Aşa se face că nici Consiliul Judeţean şi nici Consiliile Locale nu au bugete, deci nu se pot face investiţii. Cel mai probabil, de abia la finalul lunii în curs sau în martie localităţile din Argeş vor avea, în fine, banii necesari. Deci abia atunci vor putea da drumul la treabă. Primarii sunt revoltaţi de această stare de fapt, în condiţiile în care în alte vremuri bugetul de stat era adoptat încă din luna decembrie a anului anterior. Politicienii dezbat acum în Parlament proiectul de buget, aşa că va mai dura până când autorităţile locale vor avea instrumentele financiare necesare pentru a face proiectele propuse. Şi sunt destule proiecte: începând cu cele ale Consiliului Judeţean care vizează, printre altele, reabilitarea Spitalului Judeţean, şi până la cele ale Primăriei Piteşti, cum ar fi construcţia unei săli polivalente.
Stop jafului!
O temă importantă care ar trebui să îi unească pe politicieni: stoparea jafului. Că vorbim de păduri care sunt tăiate fără milă, de bani publici risipiţi pe proiecte inoportune, de furt propriu-zis sau de corupţie, tot jaf se numeşte. Sunt instrumente ale statului capabile să ducă această luptă. Ele trebuie să fie lăsate să îşi facă treaba, şi nu controlate sau manipulate într-o direcţie sau alta.
Serviciile
În focurile Revoluţiei din decembrie 1989 apăruse celebra Proclamaţie de la Timişoara. Degeaba. Foştii nomenclaturişti şi colaboratori ai Securităţii au stat nestingheriţi la putere ani la rând. Serviciile secrete au făcut, din păcate, multe jocuri murdare şi am văzut cum oameni din aceste structuri s-au infiltrat peste tot (vezi cazul Robert Turcescu). Au pus mâna şi pe marile afaceri ale ţării, pe canale media etc. Ar fi timpul ca serviciile să îşi vadă de… serviciile pentru care sunt plătite, adică să vegheze la siguranţa naţională. Inamicii nu sunt în propriul popor, orice s-ar spune.
Stop urii!
Tot în aceste zile am asistat la radicalizarea unor discursuri şi la veritabile torente de ură (în special prin intermediul Facebook-ului). S-a ajuns ca oamenii să fie etichetaţi într-un fel sau altul doar pentru că ţin partea protestatarilor din Piaţa Victoria sau a celor de la Cotroceni. De asemenea, s-a ajuns să se facă apel la diferite firme să nu mai dea publicitate la un post sau altul de televiziune, doar pentru opiniile exprimate pe respectivele canale media. Şi culmea este că la un post de televiziune chiar au fost sistate câteva contracte! Or, este simplu: cui nu-i convine ce este la un post de televiziune poate oricând să schimbe canalul şi să se uite la ceea ce îi place. Democraţia înseamnă, înainte de orice, acceptarea opiniilor, chiar dacă acestea nu concordă cu ale tale.
Proiecte
Concluzionând, sunt multe motive pentru care ar trebui să fim uniţi, şi nu dezbinaţi. Numai în Argeş câte sunt de făcut! Autostrada Piteşti-Sibiu, autostrada Piteşti-Craiova, centura ocolitoare a Piteştiului, salvarea Arpechim (dacă se mai poate!)… Să ne amintim şi că marii oameni politici Brătienii, originari din Argeş, au condus ţara spre unire, lăsând în urmă orice orgoliu. Acum aproape 100 de ani, la Alba-Iulia, lumea se aduna şi sărbătorea unirea. În aceste zile, în mai toate oraşele, lumea protestează şi ţara este condusă, parcă, de o mână invizibilă spre un haos generalizat. Tocmai când era timpul pentru reconstrucţie!
Claudiu DIŢA
3 Comentarii
tuca
nu ma asteptam la o astfel de pozitie din partea ziarului argesul. adica dam inapoi in fata unor mitinguri neautorizate?
Puiu
Reciteste-ti textul,eruditule! Tu esti de facut observatii cand nu iti respecti nici numele pe care l-ai luat?O pozitie obiectiva ,ferma, a ziarului „Argesul”,un articol foarte bun!
tuca
nu am inteles cum eu sunt „de facut observatii”, care text sa mi-l recitesc si care nume sa-l respect! cand va mai calmati putin, puteti sa imi faceti aceste precizari?
va multumesc anticipat!