Culmea… intereselor! Cultivăm suprafeţe mari, dar avem producţii mici, prin urmare ajungem să importăm multe dintre fructele şi legumele pe care le vedem la rafturi. O spune chiar guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Acesta s-a declarat surprins să afle că ţara noastră deţine peste 14% din totalul suprafeţei cultivate cu meri la nivel european, dar numai 3,6% din totalul producţiei. În tot acest timp, ne… hrănim cu strategii care vizează îmbunătăţirea plantaţiilor (era un proiect al Prefecturii Argeş de care nu am mai auzit nimic!), cu proiecte legate de deschiderea unor centre de colectare şi fabrici de procesare (Consiliul Judeţean se lăuda cu astfel de… vise încă din vremea când la cârmă era Florin Tecău). Ce s-a făcut? Nimic!
Harta de pe rafturi
Pe rafturile din pieţe sau hipermarketuri merele româneşti abia fac faţă celor din import. Numai din Polonia luăm anual mere în valoare de peste 20 milioane euro, deşi stăm bine la capitolul suprafeţe cultivate cu meri. În urmă cu doi ani ţara noastră ocupa locul 2 la nivel european, după Polonia. Găsim pe rafturi mere şi din Ungaria, Austria, Grecia etc. Mai mult, Uniunea Europeană ne pune la dispoziţie aproape 300 milioane euro ca să plantăm peste 30.000 hectare cu pomi fructiferi, între care şi măr. Important e să şi folosim ce cultivăm. La suprafaţa pe care o avem noi ar trebui aproape să ne acoperim întregul necesar de consum la specia măr. Nu o facem, însă. Nu doar la mere avem un randament scăzut. Roşiile sunt un alt exemplu. România deţine peste 9% din suprafaţa cultivată la nivel european, dar asigură doar 2,4% din totalul producţiei. Interese de tot felul ne fac captivii unor politici de creştere a deficitului prin import, când am avea în ţară posibilitatea de ne hrăni singuri. Nu vrem, nu putem, nu suntem lăsaţi sau ne sabotăm singuri, doar cât să îşi asigure unii bani în propriul buzunar?
5 Comentarii
Puiu
Mugur Isărescu poate să spună orice. Este omul care mi-a înșelat toate așteptările. Atunci când este flancat și de Vasilescu și Suciu simt prin intermediul undelor audi-video, ca ma sufoc de viclenie. L-ați urmărit pe Adrian Vasilescu?Nu răspunde niciodată întrebărilor adresate de jurnaliști domniei sale, cauta să-i aburească. La salariile pe care le au, nici nu ne vad. Dar nu asta este subiectul. O iau pe scurtături și va spun, cu toate ca știți prea bine, ca și vrem și putem dar nu suntem lăsați.
Puiu
” Legislaţia europeană nu permite ca un operator să iasă din raza oraşului, aşa că noi a trebuit să retragem autobuzele în Piteşti. ”
Sunt cuvintele domnului Apostoliceanu, pe care le-am luat din articolul dumneavoastră.
Adică?
Aşa e şi la mere!
Concluzia: jucăm după cum ni se cântă.
Cine a vrut aşa?
Eu nu, dar nu am fost întrebat.
Dumneavoastră, aţi fost întrebat?
Ne-am obişnuit.
Hălăi-şa, aşa zicea cineva, căruia nu-i convenea, o s-o ţinem tot aşa.Pa ,pa!
geo
” Legislaţia europeană nu permite ca un operator să iasă din raza oraşului, aşa că noi a trebuit să retragem autobuzele în Piteşti. ” Este o MINCIUNA sfruntata marca PSD.
Legislatia europeana spune ca un operator trebuie sa aiba contract cu localitatile in care isi desfasoara activitatea. Ceea ce este perfect logic.
Care e problema cu legislatia europeana ca primaruld e la Pitesti nu se intelege cu cel de la Stefanesti sau Bascov?
La fel si cu merele. Nu ne opreste nimeni sa producem si sa vindem oriunde in Europa. Problema e a noastra ca nu prea ne organizam si nici cu munca nu ne mai omoram.
Puiu
Auzi brâul! Zi-le domnu’Geo!
geo
@Puiu nu producem noi mere dar la ironii nu ne intrece nimeni.