Avem aceeaşi mare, doar că la ei arată ca Mediterana! Mergem la bulgari?
Experienţa ultimelor trei concedii de vară petrecute pe litoralul din Bulgaria mă îndeamnă să scriu câteva rânduri care ar putea fi de folos celor care intenţionează să călătorească la vecinii noştri din sud.
Am prins, aşadar, şi perioada pandemiei, când preţurile erau mici, iar patronii din HoReCa se plângeau că abia o mai duc. Cu unii dintre ei, mici afacerişti ai unor localuri, chiar m-am împrietenit. Anul acesta, când ne-am revăzut, m-au întâmpinat cu un zâmbet larg şi gesturi expansive care sugerau cumva că au scăpat de belea.
Ce s-a schimbat, însă? Costul produselor şi serviciilor. Estimez că au crescut, în medie, cu peste 33% faţă de anul trecut. Dacă mergeţi cu copiii, mai ales că Albena e recomandată ca o staţiune pentru familii, gândiţi-vă că orice distracţie, cât de mică, pleacă de la 10 – 15 leva*. O masă la restaurant te scutură lejer de 100, 150 de leva. Şi nu în ultimul rând cazarea (foto), dacă îţi doreşti condiţii foarte bune, te costă între 2.000 şi 3.000 de leva pentru un sejur de o săptămână.
Drumul este cea mai mică povară, fiindcă până în Albena sunt doar 390 de km care se parcurg uşor de la Piteşti (dacă nu ai ghinion să prinzi o vamă aglomerată). Per total, asiguraţi-vă undeva la 15-20.000 de lei pentru o vacanţă în condiţiile descrise, luând în calcul şi doi copii minori.
Sunt multe familii care vin în Bulgaria cu un efort financiar redus, de sub 10.000 lei, însă nu bag mâna în foc că au parte de cele mai bune condiţii. Am auzit, pe plajă şi în zona de promenadă, destule voci româneşti nemulţumite, că aşa şi pe dincolo.
„A fost frumos, dar nu prea. Nu mai venim! Bulgarii ăştia sunt…”, spunea un bărbat care se încurcase la staţia automată de plată pentru parcare.
Dovada că există un „reflux” al valului de români care obişnuiau să vină la Albena este lesne de observat. Şi din discuţii, dar mai ales văzut cu ochiul liber: sunt mult mai puţini faţă de alţi ani. În schimb, am remarcat că s-au înmulţit semnificativ turiştii din ţările nordice: Norvegia, Danemarca, Suedia. Ceea ce, cred eu, arată că staţiunea a devenit scumpă, iar familiile din ţări cu un nivel de trai ridicat sunt acum mult mai vizibile.
Date fiind exigenţele acestora, bulgarii îngrijesc plaja, curăţă marea de alge zilnic, aşa încât dimineaţa când vii la scăldat găseşti o apă cristal şi un nisip impecabil. Sunt aspecte importante care fac diferenţa faţă de litoralul românesc. În plus, majoritatea hotelurilor din Bulgaria au plaja lor proprie şi asigură şezlongurile şi umbrela gratis. Bine, probabil această gratuitate se regăseşte în costul cazării, însă aşa scapi de neplăcerea de a fi „vizitat” de un bronzat de la Mamaia, care îţi cere 200 de lei pentru un şezlong. Plus multe alte românisme.
Ca o concluzie, Bulgaria / Albena merită, dar nu (mai) e ieftină. Totuşi, aud că litoralul românesc s-a ambiţionat maxim, stabilind şi anul acesta recorduri la servicii. Ce să zic: iar i-au făcut pe bulgari, doar că nici de această dată la calitate.
P.S. De la Albena sunt doar 11 kilometri până la Balcic, unde puteţi vizita castelul Reginei Maria a României, precum şi superba Grădină botanică din proximitate. Pentru cei mici, în staţiunea Albena există un parc acvatic aflat în Top 10 Aqua Park-uri din Europa! Cei pasionaţi de aventură o pot lua la pas prin rezervaţia naturală Baltata. Iar amatorii de senzaţii tari pot vizita o expoziţie de reptile vii unde au fost aduşi cei mai veninoşi şerpi din lume: Cobra, mamba, taipan, şarpele Coral albastru şi alte specii rare!
*1 leva = 2,52 lei
7 Comentarii
Un amarat
La bulgari se gasesc tot felul de cazari..de exemplu…hostel Shabla… 119 lei pe noapte cu mic dejun inclus…dar nu este pentru cei cu fite
…te duci acasa la wc in fundul curtii…si vii la mare si te dai…mare barosan.
Anonim
Eu merg anul acesta în Albena sejur de 7 zile allinclusive 2 adulți cu transport cu autocarul din Reghin și am plătit 1046 euro.
Anul trecut am fost tot acolo și am avut un copil de 11ani pt care nu am plătit decât transportul.
Am fost tot la allinclusiv și pe plajă am beneficiat de 2 șezlonguri și umbrelă fără costuri suplimentare.
Totul a fost super(mă refer la masă,cazare,curățenie) de aceea am hotărât să revenim în aceeași locație.
Merită încercat.
Anonim
Ne bat la fund bulgarii la cum inteleg ei turismul fată de jegurile de la noi care urmaresc profit fara sa ofere nimic!
Ovidiu Munteanu
De unde 15-20000 lei?
Constanteanu
Daa!
Este Argesul un judet dezvoltat turistic si ne dau noua constantenilor lectii de turism!
S au ajuns taranii de argeseni sa aiba bani si au prins glas.
Sezlong la.200 lei gasesti.doar pe plajele cluburilor din Mamaia
Dar taranul mancator de kk ce sa zica si el!
Cearceaful nu mai e bun!
Sunt sezlonguri la 20 de.lei pe tot litoralul!
De aceea.nici eu nu mi iau Dacia!
Sa crape fabrica din Pitesti!
Nici concediu nu mi l.fac in Arges!
Ca nu prea.sunt servicii!
Adica nu sunt deloc!
Asa ca nici sa va prind pe aici!
Mergeti sa mancati ce arunca bulgarii, ca asa de mult ii respecta pe romani!
Anonim
Auzi ba tu ala care ai scris articolul, frustrările tale salariale nu ți le mai revarsă aici. Cunosc bine litoralul bulgăresc și pot spune ca era o alternativa candva, dar acum au lipici la el frustratii (aia care nu prea au bani) iar cei cu bani s-au cam întors nemulțumiți de servicii.
Anul acesta am fost la Năvodari, 4000 lei apartament în Resort de 5*, 7 nopti, iulie mijloc. Pret fara parcare dar am gasit in zona. Am avut la noi pt micul dejun și cina niște alea rapide, iar prânzul luat numai la restaurante de 4 și 5 *. Zona Alezzi era cam la 5/7 minute de mers pe jos. Un loc de poveste, plaja impecabila, am fost la 3 concesionate, una mai faina ca alta. Buget: cei 4 mii plătit la salariul din iunie. La salariul din iulie platit si sezlongurile (3) și mesele de pranz, total cca 4000 lei. Plinul de benzina pt dus întors plus aprovizionarea de mancare pt dimi/seara și apa/bere, încă 1000. Deci 9000 lei per familie 3 persoane , dar am stat la 5* și am rămas impresionata de statiunea Mamaia Nord / Năvodari care de la an la an e mai frumoasa și eleganta, plus moderna.
…..dar vouă va place comunista Albena sau obosita Nisipurile de Aur, debandada din Sunny Beach care nu mai e ce era….poate pe la Obzor sa mai găsești ceva calitate, dar la mii de euro. Am fost la all inclusiv la Sunny Beach, Iberostar 4*+ acum 5 ani și zilnic ma durea capul de cohorta imensa de lume și risipa de mâncare făcută cu prea multa ușurință…. dar am auzit ca hotelul are acum alt investitor, deci cunosc si conceptul all.
Litoralul nostru este în plina dezvoltare, clienți are, sincopele dispar de la an la an, Mamaia își revine…..și sudul…. hai, nu ma injura…..am informații ca pe limba de nisip latina la,Mamaia se vor face vile stil Grecia.
Bai, schimba-ti job-ul.
Anonim
În momentul de față sunt la Neptun și pot spune ca sunt foarte dezamăgit de hotel,mâncare și de fabuloasa plaja Daytona . La sfârșitul lunii iunie am fost la Nisipurile de Aur sejur de 6 nopți ultraallinclusive și a fost extraordinar. La noi nu știu cum sa te fure la orice. Păcat pentru că stațiunea Neptun era preferata mea. Am fost nevoit să merg în țară deoarece am avut tichete de vacanta.