Mult discutata autostradă care să lege Piteştiul de Sibiu există deocamdată pe hârtie şi periodic subiectul e relatat în paginile ziarului nostru. Revenim însă, pentru o abordare inedită, cea a directorului Muzeului Municipal Curtea de Argeş, pe aceeaşi temă.
Interes enorm
Traseul viitoarei autostrăzi a fost stabilit şi se cunosc toate detaliile de ordin tehnic. Cei care deţin terenuri pe traseul virtual sunt interesaţi de sumele cu care vor fi despăgubiţi de stat când vor fi expropriaţi. Cu nerăbdare aşteaptă demararea lucrărilor şi directorul muzeului din Curtea de Argeş, dar el priveşte totul din altă perspectivă. În viziunea sa, în zona în care vor acţiona utilajele, în vechime vor fi existat construcţii de tot felul, de la case până la bolniţe şi biserici sau schituri. Izvoarele scrise despre ele, dacă au existat, s-au pierdut în negura vremii. Şi poate nici cercetătorii nu s-au aplecat cu destulă atenţie asupra pământului care ascunde atâtea secrete. Ştefan Dumitrache crede că săpăturile ce vor fi făcute pentru autostradă sunt bune pentru specialiştii în domeniu: „E momentul ca arheologii, istoricii, toţi cei puşi în slujba acestei ştiinţe să descopere tot ce nu s-a descoperit până acum. Tot ce a fost ascuns va ieşi la lumină, dacă vom fi foarte atenţi şi prezenţi efectiv pe teren. Sigur se va face descărcarea arheologică, vor fi respectate procedurile pentru protejarea siturilor şi eu sunt primul interesat ca lucrările să înceapă, pentru că am aşteptări enorme…”
Vestigii daco-romane
De altfel, directorul Ştefan Dumitrache, dând frâu liber imaginaţiei sale debordante, creează un scenariu fantasmagoric la prima vedere, dar bazat nu doar pe date istorice, ci şi pe intuiţie: „Dacă se va întâmpla după cum îmi doresc eu, şi după calculele mele, deşi poate mulţi ar spune că exagerez, ar trebui ca săpăturile pentru autostrada Piteşti-Sibiu să aducă surprize enorme. Nu e vorba de ceea ce s-a întâmplat pe teritoriul actualelor judeţe Argeş şi Vâlcea în ultimul mileniu, ci pe o perioadă mult mai lungă, cu mult înainte. Cred că vom găsi vestigii din perioada dacilor şi a romanilor! Ard de nerăbdare să văd că se sapă şi că ni se dezvăluie taine pe care doar le bănuiesc…” Entuziasmul directorului este contagios. El i-a convins pe toţi subordonaţii săi că va urma o perioadă fantastică cu multe descoperiri care vor întregi istoria acestor două judeţe şi a Munteniei în general. Şi tot personalul muzeului din Curtea de Argeş, impulsionat de director, visează cu ochii deschişi, imaginându-şi spaţiile de expunere pline cu obiecte vechi de mii de ani, pe care pământul le ţine ascunse privirii noastre. Un pariu pe care Ştefan Dumitrache îl face cu sine însuşi. Îl va câştiga?
Un Comentariu
Martor
Stai sa vezi cate probleme va ridica aceata autostrada!
Cuiburi de pitulice cu coada curcubeu protejate de lege,brotacei cu sase picioare si ei protejati,lilieci fara aripi dar cu inotatoare,imagini religioase,ozn-uri ….
Constructia la Pastele Cailor!