Ieri, la Antena 1 Piteşti, Cristina Munteanu şi directorul ziarului nostru, Mihai Golescu, au despicat firul economiei argeşene în patru, avându-l ca invitat pe Gheorghe Badea, preşedinte al Grupului Industrial de Componente (GIC) şi vicepreşedinte al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş. Dar înainte de toate, una dintre provocările emisiunii „Subiect de presă” i-a vizat pe tinerii care vor să ia calea antreprenoriatului. E suficient un model după care să te ghidezi sau e nevoie de mai mult pentru a reuşi? După cum a mărturisit omul de afaceri, reţeta succesului stă de fapt în răbdare şi în dorinţa de a învăţa.
Răbdare şi cunoaştere
„În ceea ce mă priveşte, pot să vă spun că, dacă nu era Dacia, m-aş fi apucat de altceva – probabil de agricultură sau construcţii. În orice caz, aş fi muncit. Cu siguranţă nu aş fi intrat în politică pentru că nu îmi place compromisul. Modele de succes sunt multe la noi în judeţ, dar tinerii absolvenţi trebuie să aibă întâi şi întâi cunoaştere. Asta înseamnă să lucreze cel puţin doi-trei ani într-o companie serioasă, să înţeleagă procesul de producţie şi organizarea unui sistem. Abia apoi, având o imagine bine conturată, pot să se îndrepte către o nişă. În agricultură şi industrie sunt multe posibilităţi. Ca să vă dau un exemplu concret, pot să vă spun că am zeci de salariaţi care au plecat de la mine şi acum au propria lor afacere. Au plecat de la microateliere şi ulterior s-au dezvoltat. Alţii au mers pe IT. Important este, repet, să înţeleagă cum funcţionează sistemul, indiferent de domeniu” – a precizat Gheorghe Badea.
Cine ne-a pus beţe în roate
…Însă dincolo de capacitatea fiecărui tânăr, de simţul pentru afaceri, există oprelişti ale generaţiilor de guvernanţi care au dat legi şi au luat măsuri, vreme de… 27 de ani. Prin urmare, e greu să creezi peste noapte un mediu ideal. Cert este că rândurile salariaţilor din sectorul bugetar s-au triplat şi chiar mai mult. Privaţii au luptat la propriu cu legile care i-au constrâns de nenumărate ori şi sunt prea puţine facilităţi pentru antreprenori la ora actuală.
„În mod normal, cei care pun pe picioare o afacere nouă ar trebui să beneficieze de trei-patru ani de graţie (scutiri de taxe şi impozite) până se consolidează. În acest fel, s-ar încuraja şi corectitudinea. Suntem martorii atâtor episoade cu investitori care au făcut şi fac delapidări şi evaziune. Pentru aceştia nu puşcăria e soluţia. Statul ar trebui în primul rând să urmărească recuperarea prejudiciului! Pentru a stimula economia, e nevoie de oameni cu forţă morală, oameni care să ţină de principii, nu de scaun” – este de părere Gheorghe Badea.
Infrastructura e prioritară
„Atât în judeţ, cât şi la nivel naţional, consider că dezvoltarea infrastructurii e prioritară. Nu s-a făcut mai nimic în 27 de ani. E de ajuns să dăm exemplul Transfăgărăşanului sau al autostrăzii Piteşti-Sibiu. În primul caz s-ar dezvolta turismul, cel de-al doilea este esenţial pentru industrie. Din păcate, unii şefi din ministere au lansat proiecte anti-dezvoltare. Parcul Naţional Făgăraş să se facă în momentul în care zona e bine dezvoltată economic, când turiştii ne vor căuta, nu acum; când o să avem şi noi mii de kilometri de autostrăzi şi trasee deschise tot timpul anului, atunci da, putem să facem şi Parcuri Naţionale. Până una alta, cred că nici unul, nici altul nu s-au făcut pentru că nu s-a vrut. Păi, copertinele pentru Transfăgărăşan nu costă mai mult de 25 milioane euro. Iar în ceea ce priveşte realizarea tehnică, vă garantez că noi, argeşenii, putem construi orice. Avem tehnologii şi resurse umane («know-how») care nu se găsesc în ţară. Ba mai mult decât atât, putem să ne batem cu multe firme străine care, între noi fie vorba, ştim prea bine ce şi cum au făcut. Noi suntem însă într-un război economic care e mult mai pervers decât unul armat!” – a continuat omul de afaceri.
Un strop de optimism…
„Sunt totuşi optimist şi cred că, pe viitor, va fi mai bine. Şi cu infrastructura, şi cu turismul. Dacă există interes să se investească în aceste sectoare vom avea o economie şi mai puternică. Gândiţi-vă că un Transfăgărăşan deschis tot anul ar atrage antreprenori şi s-ar crea mii de locuri de muncă” – a conchis Gheorghe Badea.
George OLTEANU