* Lipsa documentului duce la oprirea activităţii
Aşa cum v-am anunţat, de la 1 octombrie vor fi amendaţi cei care nu au autorizaţie de securitate la incendiu pentru clădiri.
Amenzi drastice
„Termenul prorogat pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a expirat pe 30 septembrie. Începând cu 1 octombrie, beneficiarii sau proprietarii construcţiilor care au obligaţia obţinerii acestui act administrativ sunt pasibili de sancţionare contravenţională pentru nedeţinerea acestuia. Conform prevederilor legale, punerea în funcţiune, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinaţie atrage după sine aplicarea de sancţiuni cu amenzi între 20.000 lei şi 50.000 lei”, se precizează într-un comunicat de presă al IGSU.
Risc de închidere
Potrivit ISU Argeş, dacă se va constata încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, se poate decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, sancţiune care nu este condiţionată de existenţa autorizaţiei de securitate la incendiu. Astfel, în asemenea cazuri se pot aplica amenzi chiar şi de 100.000 lei. „Facem precizarea că documentaţia tehnică în baza căreia se emite autorizaţia de securitate la incendiu trebuie întocmită, conform prevderilor legale, de către proiectanţi şi certificată de către verificatori de proiecte atestaţi. Pentru emiterea acestui document, ISU nu percepe niciun fel de taxe. În primele opt luni ale acestui an, personalul nostru a depus eforturi susţinute pentru soluţionarea celor 725 de solicitări depuse pentru emiterea evizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu. În urma verificării documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor din teren, în judeţ au fost eliberate 141 avize şi 119 autorizaţii de securitate la incendiu. Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, inspectoratul a acordat asistenţă tehnică de specialitate, solicitanţii primind îndrumare cu privire la aspectele care trebuie îndeplinite pentru a intra în legalitate”, ne-a declarat ieri lt. col. Daniel Milea, şeful Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Argeş.
Construcţii supuse autorizării
La nivel naţional există o platformă online sub forma unui ghid practic, prin intermediul căreia persoanele interesate pot verifica necesitatea obţinerii actelor administrative, respectiv documentele necesare pentru eliberarea acestora conform HG nr. 571/2016 privind categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării, respectiv HG nr. 915/2015 privind criteriile pentru aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării ori utilizării. Astfel, sunt supuse avizării/autorizării clădirile înalte şi foarte înalte, cele în care sunt amplasate încăperi sau grupuri de încăperi, definite conform reglementărilor tehnice specifice domeniului securităţii la incendiu ca „săli aglomerate”, cele de locuit colective, noi sau existente, cu mai mult de patru niveluri supraterane, la care se realizează sau amenajează mansarde, sedii ale autorităţilor publice locale şi centrale cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 600 mp, lăcaşuri de cult şi spaţii de cazare aferente, accesibile publicului, cu aria mai mare de 200 mp (cu excepţia caselor parohiale, clădirilor destinate locuirii personalului monahal, clopotniţelor, lumânărarelor şi capelelor), clădiri agrozootehnice sau agroindustriale închise, cu aria construită mai mare sau egală cu 600 mp (excepţie fac silozurile metalice, depozitele de furaje fibroase, serele, solarele, răsadniţele şi ciupercăriile), de depozitare a buteliilor transportabile pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune, cu excepţia GPL, de capacitate medie sau mare.
Alte reglementări
De asemenea, se supun aceloraşi preveri legale clădiri sau spaţii amenajate în clădiri având destinaţia de: * comerţ, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 600 mp, sau dacă spaţiul este amenajat în clădiri de locuit colective, cu aria mai mare/egală cu 200 mp; * alimentaţie publică, având aria mai mare/egală cu 200 mp; *birouri, financiar-bancare, de asigurări şi burse, cu aria mai mare sau egală cu 600 mp; * îngrijirea sănătăţii cu spitalizare continuă, indiferent de suprafaţă, sau dispensare şi policlinici cu aria mai mare/egală cu 600 mp; * învăţământ, supraveghere, îngrijire sau cazare/adăpostire a copiilor preşcolari, elevilor, studenţilor, bătrânilor, persoanelor cu dizabilităţi sau lipsite de adăpost, cu aria mai mare/egală cu 150 mp; * gară, autogară şi aerogară, precum şi staţii de metrou, indiferent de aria desfăşurată; * cultură, cu aria mai mare/egală cu 600 mp; * parcaj cu peste 10 autoturisme; * centru de agrement, primire turistică, cu mai mult de 8 camere şi/sau 16 locuri, pentru cazare, staţii publice de distribuţie a carburanţilor pentru autovehicule cu capacitatea de stocare de maximum 300 mc pentru lichide petroliere ori staţii mixte, staţii de depozitare şi distribuţie a gazelor naturale comprimate utilizate drept combustibil pentru vehicule etc. Lista este lungă, dar, aşa cum am precizat, poate fi consultată pe platforma online anterior amintită. Important este ca persoanele fizice şi juridice care intră sub incidenţa legii să depună dosarele cu documentaţia necesară avizării/autorizării, altminteri riscă să li se pună lacătul pe uşă.