Mare agitaţie vineri la Muzeul Judeţean! Pe bulevardul Eroilor, echipaje de Poliţie mai mult încurcau decât să ajute traficul, măsurile de siguranţă fiind luate dintr-un motiv simplu: urmau să vină la Muzeu, pentru o dezbatere pe teme de agricultură, ministrul de profil, Petre Daea, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, precum şi europarlamentarul Viorica Dăncilă şi alte autorităţi. De venit, oficialii au venit. De rezolvat, ca de fiecare dată, au rezolvat… discuţii! Agricultura a mers bine în acest an că aşa a vrut Cel de Sus, nu că guvernanţii au făcut cine ştie ce mare brânză. Or, de la dezbaterea de vineri au lipsit tocmai fermierii autentici. Aceştia au fost înlocuiţi de reprezentanţi ai unor instituţii publice, unii prea plictisiţi…
Bogăţie…
Pe treptele de la intrarea dinspre bulevardul Eroilor de la Muzeu era o revărsare de bogăţie: un car plin cu de toate, coşuri cu mere şi alte fructe, plus doi „ţărani” (păpuşi uriaşe) care să îi întâmpine cu pâine şi cu sare pe înalţii oaspeţi. În holul de la amfiteatru, alte tentaţii: cornuleţe, zacuscă, pâine, fructe, mezeluri… Totul să arate ca într-un celebru clip care circulă pe Facebook şi în care Nicolae Ceauşescu vizitează plin de satisfacţie o alimentară împănată cu de toate, în vreme ce realitatea era că oamenii aveau lipsuri crunte.
De la vorbă la fapte…
Hâtru, ca de obicei, ministrul Daea (bun specialist) a vorbit despre agricultură cu pasiune. În sală am găsit însă oameni care au şi simţul realităţii. „Domnule, cea mai mare crimă s-a făcut cu legea 165 privind fondul funciar. Este o lege modificată de atâtea ori ulterior, că nu mai înţelegi nimic din ea. Şi proprietăţile sunt tot în «aer»!”, ne-a spus un profesor bine informat şi la curent cu realităţile din domeniu. Nu e de mirare că la atâţia ani de la Revoluţie încă nu s-a terminat procesul de restituire a proprietăţilor, ca să nu mai vorbim de sutele de procese din instanţele argeşene. În plus, oamenilor le „pute” când aud de asociere, aşa că asistăm în judeţ la câteva ferme mari plus mii de exploataţii de subzistenţă. Iar când se asociază unii, ceilalţi le dau în cap în cel mai pur stil mioritic, pe principiul „să moară şi capra vecinului”. S-a întâmplat cu o asociere între nişte producători autohtoni şi un mare centru comercial. Reclamaţiile „concurenţei” au făcut să intervină ITM şi s-a pus pe butuci afacerea dintr-o singură amendă: 200.000 lei pentru că părinţii şi-au folosit copiii la etichetat produsele!
Învăţământ…
O unitate din Ştefăneşti a făcut un acord cu Liceul Agricol din Mărăcineni pentru a prelua în câmpul muncii elevi la terminarea cursurilor. Petra Ochişor, directoarea Direcţiei Agricole, afirmă că e nevoie de o revigorare a liceelor cu profil agricol din judeţ (Costeşti, Mărăcineni şi Curtea de Argeş), astfel încât acestea să fie orientate spre cerinţele pieţei muncii. Ce se întâmplă la Mărăcineni este un bun început. Altfel, liceele agricole nu sunt decât pepiniere de ratangii la bacalaureat! Revenind la situaţia din agricultură, merită aplaudat faptul că acest sector este singurul din ţară care a absorbit aproape de 100% fondurile europene alocate. De am fi la fel şi la autostrăzi, de exemplu! Problema este că unii primari argeşeni atrag atenţia că mulţi fermieri au temere să mai ia bani europeni, pentru că se fac verificări şi riscă să dea fondurile înapoi din te miri ce motive. D-aia nu merg lucrurile nici în alte domenii de activitate, pentru că la birocraţie nu ne întrece nimeni! În rest, suntem deschişi să vină câţi miniştri vor în Argeş. Numai să şi facă ceva, nu doar să ne guste pâinea şi să ne amăgească doar cu…. gogoşi!