În această dimineaţă, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, şi procurori ai DIICOT – Structura Centrală, au efectuat 15 percheziţii la domiciliile membrilor unei grupări infracţionale şi a altor persoane implicate în infracţiuni bancare.
Filaţi vreme de un an
Acţiunea a vizat documentarea activităţii infracţionale a grupării formate din şase persoane, iar descinderile au fost avut loc în Capitală şi din judeţele Argeş, la Băbana, Ilfov şi Călăraşi. Timp de aproape un an poliţiştii BCCO Bucureşti şi procurorii DIICOT au investigat activitatea infracţională a unui grup specializat în înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave (accesare credite de la bănci/instituţii financiare nebancare cu documente false), complicitate la înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals şi uz de fals. Membrii reţelei acţionau în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman şi Prahova. Potrivit anchetatorilor, în cursul anului trecut, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în comiterea de infracţiuni de înşelăciune. Liderii grupului controlau mai multe societăţi comerciale care nu desfăşurau nicio activitate, nu funcţionau la sediile sociale, nu aveau declarate puncte de lucru şi nu aveau angajaţi şi nici resursele materiale necesare îndeplinirii obiectului de activitate.
Angajări fictive
„Astfel, au facilitat obţinerea frauduloasă a unor produse de creditare şi indemnizaţii pentru creşterea copilului, în schimbul primirii unui comision variabil în funcţie de valoarea creditului obţinut de client sau de cuantumul indemnizaţiei. Membrii grupului racolau persoane fizice, pe care le angajau fictiv în cadrul societăţilor pe care le controlau, iar ulterior le instigau să solicite, în mod fraudulos, acordarea de produse de creditare (credite de nevoi personale, credite ipotecare, carduri de credit, leasinguri auto etc) de la diferite bănci şi instituţii financiare nebancare. Angajarea fictivă a persoanelor în cauză se realiza prin înregistrarea pe site-ul ANAF a unor Declaraţii fiscale (D 112 – Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate), depuse de către presupuşii angajatori, din cuprinsul cărora rezulta faptul că solicitanţii creditelor sunt angajaţi în cadrul acestor firme de mai mult timp (perioade cuprinse între şase luni şi un an)”, se artă într-un comunicat al DIICOT.
Nu mai plăteau ratele
Procurorii au precizat că, după întocmirea formelor de angajare fictivă, persoanele în cauză, însoţite de unii dintre membrii grupului infracţional, depuneau într-o perioadă scurtă de timp (câteva zile sau chiar în aceeaşi zi) cereri de creditare, la mai multe unităţi bancare sau la IFN-uri, pentru a-şi spori şansele de obţinere a împrumuturilor şi pentru a evita riscul înscrierii în Biroul de Credite ca urmare a neachitării ratelor împrumuturilor deja aprobate. După obţinerea frauduloasă a banilor, o parte din valoarea acestora era remisă membrilor grupului infracţional, ratele de credit nemaifiind achitate.
Ajutaţi de nouă complici
„În general, persoanele racolate în vederea solicitării de credite aveau o situaţie materială precară, nu aveau loc de muncă sau o sursă sigură de venit şi nici nu deţineau bunuri mobile/imobile care ar fi putut constitui obiect al unei măsuri asigurătorii în vederea recuperării pagubei. Alte nouă persoane i-ar fi ajutat pe cei şase la obţinerea de credite folosindu-se de documente false. Valoarea prejudiciului cauzat instituţiilor de creditare de către persoanele angajate fictiv se ridică la suma de aproximativ 300.000 lei”, au anunţat procurorii.
În urma percheziţiilor au fost ridicate înscrisuri şi medii de stocare, iar 15 suspecţi, printre care şi argeşeanul din Băbana, au fost încătuşaţi şi ridicaţi de mascaţi şi duşi pentru audieri la sediul central al DIICOT. În acţiune au fost angrenate şi luptători de la Batalionului Special de Intervenţii al Jandarmeriei Române „Vlad Ţepeş”.
Un Comentariu
Zoil
” AU ȚEPUIT BĂNCI „. Fara ajutor din partea unor otrepe, nu o faceau / nu aveau cum ! Cum se face / cum se drege, se merge din prost in si mai prost ! Rezultatul … tot in coada !