# Pentru că nu le-au fost concesionate păşunile, unii ciobani din Bârla au ieşit cu animalele la miting…
Vineri, timp de mai multe ore, câţiva ciobani din Bârla au protestat pentru că nu mai au unde să iasă cu animalele la păşunat. Neprimind autorizaţie să se „desfăşoare” chiar în faţa Primăriei, ei au adus vreo 200 de oi în apropierea instituţiei, pe locul unde de obicei are loc târgul din localitate.
Ce spune primarul?
Oamenii susţin că de mai bine de 10 ani sunt amăgiţi de cei de la primărie că vor primi păşunile, dar ei sunt practic obligaţi să-şi vând mare parte din animale, pentru că nu mai au unde merge cu ele. Preţ de câteva minute la protestul oierilor a apărut şi Gheorghe Voicu, primarul comunei Bârla, care a discutat cu crescătorii de animale, propunându-le câteva soluţii. Cert este că niciuna dintre părţi nu se consideră vinovată, reproşurile venind din ambele direcţii.
Referitor la această problemă, primarul ne-a spus: „Au beneficiat de păşune, dar nu s-au respectat condiţiile legale. Au avut prin asociaţia lor un contract de închiriere, pe o perioadă determinată, dar nu au plătit taxele şi nu au putut să primească bani de la APIA. S-au strâns datorii de sute de milioane şi nimeni nu vrea să le plătească. S-a ajuns la instanţă şi s-a decis achitarea de către ciobani a datoriilor. Din cauza lor, comuna Bârla a pierdut redevenţa pe 409 hectare şi, implicit, taxa fiscală pe teren. Am fost cu ei în instanţă pentru rezilierea contractului, fiindcă ocupau abuziv păşunea. În 2017, spre sfârşitul anului, a fost dată o hotărâre judecătorească definitivă, iar apoi s-a obţinut viza de definitivare pentru hotărâre. În 2018 nu am putut să le dăm izlazul, pentru că nu aveam redactată hotărârea definitivă” – ne-a spus primarul Voicu.
„Jocuri” pentru subvenţii?
În tot acest timp, păşunea a rămas nefolosită şi, evident, au de pierdut ambele părţi. Asociaţia crescătorilor de ovine din comună nu mai există, iar datoria asociaţiei către primărie nu mai are cine să o plătească. Deşi cer să primească păşunea pentru a beneficia de subvenţii, ciobanii nu au nimic sigur nici pentru anul acesta. Şi uite aşa, treaba rămâne încurcată. Sau poate că există soluţia ca întreaga păşune liberă, de câteva sute de hectare, să fie concesionată celebrului crescător de „zburătoare” de la Bârla, nu de alta, dar unde i-au fost concesionate 10 hectare pentru ouă ecologice, de ce nu ar merge date şi celelalte câteva sute?! Poate că astfel ar înţelege şi oierii că trebuie să renunţe la lână şi să se reprofileze pe pene şi puf… Şi ar scăpa şi ei de necazuri şi l-ar face „fericit” şi pe primarul Voicu.
Una peste alta, oierii susţin că vor continua protestul şi că, în perioada următoare, vor merge din nou la prefect. Cel puţin până pe la 10 martie, atunci când se vor face cărţile pentru beneficiarii de subvenţii de la APIA.