Defrișările masive despre care am scris în repetate rânduri provoacă pagube colosale în gospodării argeșene, iar ceea ce s-a întâmplat vineri după-amiază la Rucăr a fost un adevărat dezastru și o prefață pentru ce ne așteaptă pe viitor. Fără păduri, situațiile de acest gen vor deveni de rutină în Argeș.
Au fost fenomene apocaliptice
Astfel, în urma precipitaţiilor abundente, la Rucăr s-a format o viitură puternică, fiind distruse opt gospodării. Apa a venit cu o grămadă de resturi vegetale, iar o femeie a fost la un pas de moarte după ce a fost surpinsă de șuvoaie. Bucățile de lemn luate în curgere au izbit-o pe femeie și i-au rupt piciorul. În total, 10 persoane au fost evacuate și peste 30 de pompieri au intervenit în zona afectată.
Drumul DN73 a fost blocat de aluviuni și s-a acționat cu două buldoexcavatoare pentru degajare. Fiindcă la acel moment nu se putea ajunge cu ambulanța, au intervenit pompieri și jandarmi care i-au salvat pe oameni din calea apelor. La bilanț, pompierii ISU au transmis că au fost opt case afectate, două dintre acestea distruse în proporție de 80%, una în proporție de 50% și cinci în proporție de 40%. De asemenea, mai multe autoturisme au fost avariate.
După ce ploaia s-a potolit, au început să „curgă” criticile opiniei publice la adresa autorităților care nu au luat măsuri pentru protejarea pădurilor, dar mai ales la adresa exploatatorilor de masă lemnoasă.
Pe bună dreptate, dezastrele naturale la care asistăm în ultimii ani se petrec pe seama defrișărilor masive din pădurile Argeșului
Am stat de vorbă și cu meteorologul Radu Filoteu care ne-a explicat ce s-a întâmplat și de ce.
„Fondul pe care s-a produs evenimentul a fost unul de instabilitate atmosferică deosebită. Au fost nori de furtună, cumulonimbus, la 9 km altitudine, cu un potențial precipitabil foarte puternic. Aversele cu caracter torențial au avut o intensitate foarte mare într-un timp foarte scurt. Așa ceva se petrecea de obicei cu frecvență o dată la 10 ani. De pildă, la Pitești cea mai intensă cădere de precipitații a fost de 330 litri pe secundă la hectar, pe un interval de cinci minute. Nu am date exacte legate de Rucăr, dar apreciez că sunt cifre similare. Dezastrul s-a întâmplat din cauza reliefului cu pante foarte abrupte, a exploatării la maxim a pădurilor. Practic, acea curgere masivă s-a petrecut din cauza defrișărilor masive. Intensitatea a fost una catastrofală, fapt confirmat și de forțele de intervenție. Au fost fenomene apocaliptice, altfel nu le pot numi! Precipitațiile abundente din această perioadă sunt posibile prin prezența unei formațiuni ciclonice pe teritoriul țării noastre și a unei cantități mari de energie în sistem. Pe înțelesul tuturor, temperaturile sunt foarte mari la sol și favorizează formarea apei. În contact cu aerul rece de la mare altitudine, se produc dezechilibre care duc la fenomene extreme”.
Pădurea are rolul de a reține aceste precipitații, dar dacă ea a fost distrusă se ajunge la situații de genul celei de la Rucăr! Acțiunea distructivă a omului accentuează toate aceste manifestări până la cote alarmante. – a mai adăugat Radu Filoteu.
Temperaturi record
Tot Radu Filoteu ne-a amintit și câteva date în care s-au înregistrat recorduri de temperatură la Pitești. Astfel, recordul absolut a fost la 24 iulie 2007, când s-au înregistrat 39,9 grade Celsius. O valoare apropiată, 39,8 grade, a fost pe 4 iulie 2000, iar pe 6 august 2012 am avut la Pitești 39,1 grade Celsius.
Un Comentariu
Anonim
Vorbiți cu buștenarii de la Rucăr, să plătească ei prejudiciile.
Apropo, îi doare undeva, și-au făcut vile la Câmpulung, mare și străinătate, nu mai vorbim de conturiile din străinătățuri.