Au apărut viperele. Ce faci dacă eşti muşcat.
De la mijlocul primăverii, până spre finele lunii mai, viperele ies încet încet din hibernare.
Astfel, la întâlnirea cu aceste târâtoare care inspiră teamă (culmea, ele sunt nişte reptile timide) – deşi puţin probabilă, este bine de ştiut ce e de făcut în cazul în care eşti muşcat.
Serviciul de Ambulanţă a emis o informare în acest sens.
„Nu toate persoanele mușcate de un șarpe veninos (viperă) trebuie să primească serul antiviperin. Acesta poate avea reacții adverse severe. Acesta rămâne tratamentul de ultimă instanță, rezervat cazurilor cu manifestări foarte grave.”
𝐂𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐞𝐦 𝐝𝐚𝐜ă 𝐬𝐮𝐧𝐭𝐞𝐦 𝐦𝐮𝐬̦𝐜𝐚𝐭̦𝐢 𝐝𝐞 𝐨 𝐯𝐢𝐩𝐞𝐫𝐚̆?
-Ne păstrăm calmul: 70% din mușcături duc la reacții minore, precum urme ale mușcăturii, edemul (umflarea) zonei adiacente. În unele cazuri rare, manifestările pot fi foarte severe: scăderea tensiunii arteriale, comă și chiar deces. Nu toți șerpii sunt veninoși!
În România există o serie de alți șerpi neveninoși. În acest sens descrierea șarpelui sau o poza cu acesta ar fi importante pentru identificare.
– Apelăm de urgență numărul 112. Indiferent de simptomatologie trebuie să ajungem la spital și să fim investigați și monitorizați de medici.
– Victima trebuie întinsă pe spate, cu membrul mușcat sub nivelul inimii.
– Evităm mișcările inutile datorită riscului de răspândire a veninului.
– Mai sus de locul mușcăturii se va aplica un bandaj elastic fără să fie prea strâns (permite introducerea ușoară a unui deget sub bandaj). Astfel, se va încetini progresia veninului de la membru spre restul corpului. Acesta va fi îndepărtat doar la spital!
– Există sisteme speciale de sucțiune a veninului din rană. Doar dacă avem unul în trusa de prim ajutor, îl folosim.
– Rana lăsată de mușcătură o spălăm cu apă oxigenată (sau apă curată dacă nu avem altceva) și o bandajăm steril.
– NU facem incizii și nici nu aplicăm gheață.
– Membrul mușcat îl imobilizăm într-o atelă.- Reacțiile alergice severe se tratează cu adrenalină, existând în farmacii sisteme de auto-injectare cu adrenalină ce pot fi incluse în trusele de prim ajutor.
Suntem conștienți că unii din pașii de mai sus ți se vor părea mai dificili așa că stai la curent cu postările noastre unde lucrurile mai complexe (imobilizarea membrului în atelă, administrarea adrenalinei în șocul anafilactic, pansamentul steril) sunt luate pe rând și explicate.
Sursa: SAJ