Ieri, în judeţ şi în Piteşti au fost momente când parcă s-au rupt baierele norilor şi a turnat cu găleata, iar în unele cartiere a fost grindină, ce-i drept uşoară. Instabilitatea vremii se va menţine şi în prima parte a zilei de astăzi, când din nou se vor înregistra precipitaţii însemnate cantitativ. Apoi cerul va deveni, treptat, variabil, dar temperaturile vor scădea semnificativ. Astfel, maximele termice se vor situa, în general, între 8 şi 12 grade Celsius, iar minimele între -2 şi 2 grade Celsius. De reţinut că, în special în zona de nord a judeţului, se va produce din nou brumă, iar în zonele joase se va semnala ceaţă care va reduce vizibilitatea.
Siguranţa
„După cum se poate constata, cel puţin în următoarele două zile condiţiile meteo nu se anunţă a fi favorabile, ne-a declarat inspectorul principal Mădălin Zamfir, purtător de cuvânt al Poliţiei Argeş. Având în vedere că în condiţii de ploaie carosabilul devine alunecos şi poate să apară fenomenul de acvaplanare, riscul de accident rutier creşte semnificativ. De aceea le recomandăm tuturor conducătorilor auto în primul rând să nu se urce la volan dacă au consumat alcool ori sunt obosiţi, să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie, semnificaţia indicatoarelor rutiere şi indicaţiile agenţilor rutieri, dar mai ales să dovedească prudenţă maximă în conducere, să adapteze permanent viteza de deplasare la condiţiile meteo. Conducătorii auto nu trebuie să scape niciun moment din vedere că poartă responsabilitatea propriei siguranţe, dar şi a celorlalţi participanţi la trafic. De asemenea, se impune păstrarea unei distanţe mai mari în mers faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea frâna în condiţii de securitate dacă situaţia o impune”.
Asigurarea
Totodată, Mădălin Zamfir recomandă adoptarea unei maniere calme de pilotare, evitarea bruscării comenzilor vehiculului şi orice manevră, cu precădere schimbările de direcţie şi depăşirile, să fie efectuată numai după o temeinică asigurare, dar şi respectarea regulilor priorităţii de trecere. În altă ordine de idei trebuie verificat sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei, care trebuie să funcţioneze perfect pentru a preveni aburirea, iar purtarea centurii de siguranţă şi folosirea luminilor de întâlnire (faza scurtă) sunt obligatorii. Pentru un plus de siguranţă, este indicată folosirea luminilor de ceaţă (dacă autovehiculul este dotat cu proiectoare de ceaţă), care sporeşte vizibilitatea în raport cu ceilalţi participanţi la trafic.
Val. NICOLAU