Pentru ca a venit primavara in etajul de altitudine joasa din muntii Argesului, au iesit si viperele la imperechere. Probabilitatea de a le intalni in aceasta perioada este foarte mare, dar nu trebuie sa va speriati. Vipera este un animal timid, care fuge de oameni. Peste 90% din muscaturi, se intampla atunci cand oamenii incerca sa le prinda, sau sa le ia in mana!
Purtand bocanci si pantalon lung, sunteti feriti de eventualitatea unei muscaturi (la fel si in cazul capuselor) daca animalul nu v-a simtit si nu s-a retras sub bolovani. De obicei, vipera are o culoare maslinie, cu o dunga in zig-zag lata, neagra pe spate si cu celebrul V pe cap, pe care oamenii speriati nu apuca sa-l mai vada.
Vipera musca doar daca se simte amenintata! Nu alearga dupa oameni (dimpotriva, fuge!) si nu urca niciodata in copaci, de unde sa se napusteasca asupra oamenilor. Circula astfel de mituri hazlii, asa ca e bine de stiut adevarul!
Este bine sa retineti foarte bine aspectul sarpelui care v-a muscat, pentru a nu fi confundat cu o alta specie si pentru ca serul antiviperin sa nu fie administrat degeaba, pentru ca serul este un venin „imblanzit”, asa ca administrarea lui nu este deloc prietenoasa pentru organism.
In zona noastra, este comuna Vipera Berus, adica vipera comuna, cu subspeciile sale. Vipera este singurul sarpe veninos din tara noastra. Asta nu inseamna ca muscatura este ireversibila, nu se mai poate face nimic. De fapt, dimpotriva, muscatura poate sa fie „seaca”, fara venin, sau doar cu o cantitate mica de venin, din cauza ca animalul isi poate doza injectarea de venin. O parte dintre noi, cei de aici, am fost muscati de vipera si am supravietuit fara pribleme si fara antivenin. Muscatura cauzeaza reactii alergice, astfel ca, alergicii si cardiacii muscati de vipera, sunt urgente!
In Arges, pot fi intalnite oriunde, din sudul judetului, pana pe varful Moldoveanu! In sud pot fi mai rare, pentru ca au mai multi pradatori naturali, intre care ferocele arici este cel mai eficient, acesta chiar preferand serpi pentru hranire.
NU le omorati! Fac parte din ecosistem, in perioada aceasta se hranesc cu pui de soareci sau soparle, cu insecte etc. De la inceputul lui iunie, vor sta mai mult adapostite, asa ca nu ne vor mai deranja…