E foarte grav ce se întâmplă. După frica şi stresul cauzate de carantină şi de posibila infectare cu noul coronavirus, trăim astăzi sub efectul unei bruşte relaxări mentale, a unei explozii de endorfine care ne face să uităm de prudenţă. Rezultatele se văd în statisticile pe care le primim zilnic: cifre record de infectări, de internări, de decese.
Marea problemă e că această criză Covid va fi dublată, cât de curând, de o criză financiară. O spun unii economişti ai noştri, confirmând predicţiile făcute la nivelul Comisiei Europene. Primul şoc a venit în România odată cu primul val de Covid. Nu ne-a lovit prea dur. A fost – cum foarte plastic remarca un specialist – atunci când agenţii economici s-au obişnuit cu „apa rece”, aşa cum simţim fiecare dintre noi când intrăm pentru prima dată în apa mării. Unii au oprit temporar producţia, alţii au trimis oamenii în şomaj sau, pur şi simplu, i-au concediat, dar, încet-încet, se încearcă revenirea la normal, deşi aşa ceva pare imposibil.
Ce va fi de-aici înainte? Greu de spus! Depinde de… Covid, asta e clar. Dar mai depinde şi de măsurile ce vor fi luate la nivel politic. Guvernul nu pare prea stăpîn pe situaţie, vorbeşte chiar de o nouă stare de urgenţă, aşa că peste tot planează o stare de incertitudine. Prin urmare, la nivelul gospodăriilor cererea va scădea, iar agenţii economici îşi vor amâna unele investiţii, reducând cererea. Şocul cel mare e aşteptat însă în ultimul trimestru din acest an şi în primul trimestru din 2021.
Cu o asemenea perspectivă, privim cu neîncredere la afirmaţiile conform cărora vom avea nu peste mult timp mii de kilometri de autostradă şi nu ştiu câte alte minunăţii. Nu e normal să vorbim acum despre aşa ceva, chiar dacă Uniunea Europeană ne-a pregătit nouă, românilor, o sumă cu multe zerouri pentru – zice-se – investiţii. Recent, la Muzeul Goleşti, Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al Băncii Naţionale a României, spunea că lumea în care „se aruncă bani din elicopter” nu e o lume normală. Or, tocmai despre asta este vorba acum la nivelul Uniunii Europene: despre bani aruncaţi din elicopter.
Ar fi bine ca aceşti bani să fie destinaţi investiţiilor. Fiindcă doar aşa putem merge înainte, cu locuri de muncă şi cu producţie. Ne temem însă ca sumele respective să nu fie doar pentru supravieţuire. Ia gândiţi-vă puţin! La anul, când jocurile politice se vor fi consumat după alegeri, va începe marea presiune socială. Cu pensiile ce trebuie mărite, cu salariile care vor scinda şi mai mult societatea, între angajaţii de la stat şi cei din mediul privat, cu şomaj ş.a.m.d. Va fi o misiune extrem de grea pentru orice Guvern.
Şi mai e ceva foarte important: de văzut cui şi cât va mai vinde maşini uzina Dacia de la Mioveni, în condiţiile în care piaţa auto se contractă. Aici ar putea fi cheia. Fiindcă dacă se zguduie Dacia, se zguduie totul în România. Aşa că… atenţie la banii aruncaţi din elicopter!
Un Comentariu
Zoil
A mai fost un virus tare, dupa primul razbel. Ori, aista-i super altoit ?! Daca-i asa, este un razbel spurcat ; vajii / creieri de bibilici nu vor sa plece oricum / dupa ei … dezastrul, c-asa le da lor bine !