Consiliul Judeţean Argeş prin Centrul de Cultură „Brătianu” derulează în această săptămână proiectul educaţional „Mărţişorul la Conacul «Brătianu» de la Florica”.
La atelierul de creaţie participă elevi şi cadre didactice din Ştefăneşti (Şcolile „Vintilă Brătianu” şi „Constantin Brâncoveanu”) şi Râncăciov, precum şi persoane asistate de la Centrul de Tip Familial Valea Mare, respectiv Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Călineşti.
„Mărţişor, mărţişug sau marţ – aşa era consemnat de Simion Florea Marian, unul dintre etnologii importanţi ai începutului de secol XX, ca obicei de 1 martie, prezent nu numai la români, ci şi la bulgarii şi albanezii din Balcani; obicei pe care ţăranii îl repetau în fiecare început de primăvară, ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului. În vechime, mărţişorul se confecţiona din două fire răsucite de lână colorată, albă şi neagră sau albă şi albastră, şi era dăruit în prima zi din luna martie, perioadă a echinocţiului de primăvară, când apărea pe cer luna nouă. Obiceiul mărţişorului semnifică ritualul de înnoire a anului, a sosirii primăverii”, ne-a transmis Cristina Boţoghină, manager interimar la Centrul „Brătianu”, locul unde se va deschide, astăzi, atelierul de mărţişoare (zilnic, de la ora 10.30).
Cu creativitate şi îndemânare, copiii vor confecţiona manual, până la 24 februarie, obiecte de privit, de smotocit, de mângâiat, de mirosit sau de citit, menite să ducă mai departe acest frumos obicei.
Mirela NEAGOE