Salariile bugetarilor din România au explodat după 2015. Pentru fiecare leu în plus câştigat în privat, funcţionarii publici au luat aproape 3 lei! Lucrătorii din administraţie au ajuns să câştige mai mult decât funcţionarii din Polonia şi Ungaria.
Politica de campanie electorală în 2015 a PSD s-a axat pe creşterea salariilor, acesta fiind şi principalul punct din celebrul program de guvernare pe care s-a bazat comunicarea partidului în prima perioadă de guvernare. Perioada în care a fost aplicată politica salarială a fost una fastă din punct de vedere internaţional, cu costuri de finanţare reduse şi o cerere ridicată de pe piaţa externă. Însă costul politicii de salarii nu s-a văzut doar în inflaţia mai înaltă şi un deficit extern mai mare, ci şi într-un deficit guvernamental de 3% din produsul intern brut, adică circa o zecime din încasări, şi într-o scădere a dinamicii investiţiilor publice. Adică s-a dat toată energia pentru salariile de la stat.
Funcţionarii publici au, în medie, salarii mai mari cu peste 1.500 lei în comparaţie cu 2015, o creştere de mai bine de jumătate, şi care a dus la un venit lunar net de peste 4.400 lei în 2018, potrivit datelor publicate de Institutul de Statistică. Este a doua cea mai mare creştere dintre principalele ramuri de activităţi din economie, după sănătate şi asistenţă socială şi uşor în faţa tehnologiei informaţiilor. De altfel, salariile birocraţilor sunt printre cele mai mari din ţară, după IT, industria petrolului, intermedieri financiare/asigurări, tutun şi transporturi aeriene.