Astăzi încep! Ce se întâmplă cu mai multe blocuri din Pitești.
Vă anunțam recent că am redus consumul de energie electrică aferent iluminatului public din Pitești cu 82%.
Strategia noastră de a optimiza costurile publice nu s-a rezumat însă doar la cele care vizează rețeaua electrică a orașului!
Reduceri enorme ale acestor costuri au venit după ce am bifat – din bani europeni! – investiții de 41 de milioane de euro pentru a eficientiza energetic sau pentru a reabilita termic peste 30 de clădiri din administrarea municipalității!
S-a muncit mult pentru aceste proiecte, dar economiile la bugetul public au meritat toate eforturile! Am promis că vom valorifica toate oportunitățile privind fondurile europene și nu ne dezmințim! Asta înseamnă bună gospodărire locală și acestea sunt cifrele care vorbesc de la sine:
7 blocuri intră în renovare energetică! 3,3 milioane de euro, fonduri PNRR.
Chiar astăzi demarăm lucrările la 4 din aceste 7 blocuri! Investițiile pe bani europeni vor asigura respectivelor imobile un grad ridicat de eficiență energetică! Sunt prevăzute numeroase tipuri de lucrări: termoizolarea pereților exteriori și a soclurilor, izolarea termică a teraselor/planeșului, tâmplărie PVC, sisteme de umbrire, modernizarea instalațiilor de iluminat etc.
Și, foarte important! Pentru toate aceste blocuri vor fi montate panouri fotovoltaice și stații de încărcare!
17 unități de învățământ intră în renovare energetică! 25,8 milioane de euro, fonduri PNRR.
Colegiul Național „Alexandru Odobescu” | Colegiul Economic „Maria Teiuleanu” | Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu” | Liceul Teoretic „Ion Barbu” | Liceul Tehnologic „Dacia” | Liceul Tehnologic „Astra” | Liceul cu Program Sportiv „Viitorul” | Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” | Cămin internat – Liceul Tehnologic „Astra” | Școala Gimnazială „Marin Preda” | Școala Gimnazială „Tudor Arghezi” | Școala Gimnazială „Ion Pillat” | Școala Gimnazială „Ion Minulescu” | Școala Gimnazială „Tudor Mușatescu” | Grădinița cu Program Prelungit „Castelul Magic” | Creșa nr. 8 Smeurei | Creșa nr. 9 Popa Șapcă.
Pe alt segment de finanțare al PNRR, trei unități de învățământ din Pitești (școlile gimnaziale „Ion Luca Caragiale” și „Adrian Păunescu”, precum și Liceul cu Program Sportiv „Viitorul”) vor dobândi statut de școli verzi, în urma unui proiect de 6.000.000 de euro care asigură:
» Reducerea consumului de energie pentru încălzire cu cel puțin 50%;
» Creșterea cu 30 % a economiilor de energie primară.
De asemenea, am finalizat deja reabilitarea termică a Grădiniței cu Program Prelungit „Castelul Fermecat”, lucrările fiind realizate în cadrul unui proiect POR în valoare de 281.000 de euro, din care 98% fonduri nerambursabile.
3 instituții publice modernizate pentru economii de energie!
Un proiect major pentru eficientizarea energetică a patrimoniului public a vizat Bazinul Olimpic din Pitești, centru sportiv și de sănătate în a cărui modernizare și eficientizare au fost făcute investiții consistente, în valoare de 3,3 milioane de euro, din care peste 82% au fost fonduri nerambursabile!
Filarmonica Pitești a devenit prima filarmonică verde din România, prin montarea a 72 de panouri fotovoltaice, care au redus consumul mediu anual cu 40%. Proiectul a fost realizat cu bani de la Ministerul Dezvoltării și a avut o valoare de 45.000 de euro.
Este – chiar în acestă perioadă – rândul clădirii Primăriei Pitești să devină una prietenoasă cu mediul și să genereze din ce în ce mai puține costuri de funcționare. Lucrările aflate în lucru vor asigura acest deziderat, fondurile de 2,25 milioane de euro, atrase din PNRR, fiind investite pentru creșterea eficienței și a sustenabilității energetice a clădirii în care funcționează administrația locală.
Practic, am atras fonduri europene de peste 40.000.000 de euro pentru a reduce cheltuielile publice ale orașului! Și nu ne oprim aici!
O altă veste bună este că avem deja un contract în vigoare pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind un parc de panouri fotovoltaice, de 7 ha, în Pitești.
Așa cum spuneam la început, asta înseamnă bună gospodărire locală, iar cifrele vorbesc de la sine.