Conform cercetătorilor de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Maryland, o doză zilnică de aspirină poate ajuta la reducerea riscului de complicaţii grave. Au fost examinate dosarele medicale a 412 pacienţi, care au fost internaţi în spital şi au observat că cei care au luat aspirină au avut o scădere cu 47% a riscului de a muri din cauza COVID-19, în comparaţie cu cei studiaţi ,care nu luau o doză zilnică de aspirină. Totuşi, doctorii spun că dozele mari, luate fără consultul unui medic pot duce la complicaţii.
„Aspirina are şi un efect antiinflamator, dar şi anticoagulant, adică împiedică formarea de cheaguri. Scade inflamaţia de la nivelul ţesuturilor afectate. Are şi un pic de efect antialgic, deci scade durerea şi desigur această component anti-plachetară.
Ştim prea bine că în infecţia cu Sars-Cov-2 este un status procoagulant, adică se formează aceşti trombi care pot duce la complicaţii severe, cum este tromboembolismul pulmonar şi prin administrarea de aspirină, scădem puţin acest risc.
Nu ar trebui totuşi să luăm aspirină fără indicaţia unui medic. Nu ne apucăm să luăm de la sine putere”, a afirmat Anamaria Dobrotă, medic infecţionist
Cercetătorii au observat că în cazul persoanelor care iau aspirină, au fost cu 44% mai puţine şanse de a fi puse pe un ventilator. De asemenea, în cazul persoanelor care iau aspirină, au fost cu 43% mai puţine şanse de a fi admise la unitatea de terapie intensive.
(Sursa: Mediafax.ro)