Un proaspăt absolvent de facultate specializarea Asistenţă medicală generală nu este primit la niciun concurs, aflându-se într-o situaţie imposibil de acceptat, şi asta pentru că el are o formare superioară de 4 ani, faţă de una postliceală de 3 ani.
Posturile de asistent medical sunt scoase la concurs cu nivel de studii postliceal.
De menţionat că angajatorii respectă procedurile legale impuse de lege şi nu se poate reţine o vină în sarcina lor, ei publicând posturile la nivelul studiilor PL, aşa cum de altfel ele se vacantează.
HGR 286/2011, cu modificările şi completările ulterioare, este actul normativ care reglementează organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant pentru personalul contractual.
Astfel, potrivit acestui act normativ mai sus-menţionat, în conformitate cu prevederile art. 7 alin 2, anunţul privind concursul va cuprinde în mod obligatoriu numărul şi nivelul posturilor scoase la concurs.
Posturile care se publică trebuie să fie aprobate în statul de funcţii al unităţii, iar în situaţia în care aceste posturi nu se ocupă, unitatea poate cere modificarea statului de funcţii prin transformarea posturilor neocupate şi poate demara o nouă procedură de ocupare a posturilor.
Totodată, în prevederile art. 6 alin 1 se precizează că dosarul de concurs va cuprinde „copii ale documentelor care să ateste nivelul studiilor”.
În contextul legal mai sus menţionat, asistenţii medicali care au absolvit o formă de învăţământ superioară (nivel de studii superioare) nu se pot înscrie la niciun concurs de ocupare a unui post de asistent medical, având un nivel de studii superioare, care nu corespunde posturilor scoase la concurs, respectiv nivel PL.
Este bine cunoscut faptul că în Argeş funcţionează, cu rezultate foarte bune în cadrul Universităţii din Piteşti, Facultatea de Ştiinţe care formează la nivel superior de studii, anual, aproximativ 50 de asistenţi medicali cu studii superioare, nivel de altfel practicat în mai toate statele europene în ceea ce priveşte asistenţii medicali.
Paradoxul legislaţiei zilelor noastre este că niciun absolvent al Facultăţii nu se poate înscrie la concursuri, ei având un nivel de pregătire superior celui prevăzut de postul scos la concurs cu nivel de studii postliceal, aşa cum el a fost vacantat.
Preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Argeş, Estera Stămoiu, a sesizat această situaţie, cu potenţial risc de „discriminare” legală şi ne-a declarat: „Într-adevăr, astăzi asistenţii medicali cu studii superioare nu au posibilitatea de a se înscrie la concurs pentru a ocupa un post de asistent medical, întrucât condiţiile prevăzute de anunţurile de concurs impun, aşa cum prevede legea, nivel de studii PL, astfel cum au fost vacantate, ceea ce creează o mare nedreptate în rândul absolvenţilor cu studii superioare, ei având un nivel de pregătire superior. Soluţia şi propunerea este de modificare a actului normativ HGR nr. 286/2011, astfel încât posturile să fie scoase la concurs în profesie conform titlului de calificare dobândit în urma absolvirii unei forme de învăţământ (studii postliceale/studii superioare), ci nu pe nivel de studii.
Este adevărat că sistemul dual de formare în profesia noastră a generat şi generează multe frământări, de la nivel de salarizare, la fişa postului, la condiţii de acces pe un post şi tocmai de aceea poate a venit timpul deciziilor şi în acest domeniu, având în vedere tendinţele europene.
Organizaţia profesională a sesizat în repetate rânduri aceste situaţii şi va continua demersurile până la amendarea legislaţiei în sensul în care se vor putea înscrie la concursuri atât asistenţii medicali cu studii postliceale, cât şi cu studii superioare.
E absolut INJUST să fii respins la un concurs pentru că eşti prea pregătit pentru acel post. Şi ca să vă dau un exemplu, un asistent medical m-a întrebat: Ce să fac să mă descalific pentru a fi acceptat la concurs? (fusese respins la 4 spitale din judeţ).
În opinia mea, vorbim chiar de încălcarea unui drept fundamental al omului. Nu poţi să-i oferi cadrul legal să înveţe, dar să nu îl oferi şi pe acela care să-i permită să-şi valorifice cunoştinţele profesionale.
Sistemul de sănătate are nevoie de asistenţi medicali foarte bine pregătiţi! Să le creăm condiţiile de a profesa în ţară şi nu pe acelea de a pleca din ţară!”
Un Comentariu
Cineva care va cunoaste
Buna initiativa, doamna Estera, dar trebuie facuta o modificare si in sensul desfasurarii in mod legal a concursurilor de ocupare a posturilor de asistenti medical. In prezent, concursurile se dau in spitale, cu subiecte facute tot in spital si, bineintele, intra cine trebuie. Degeaba vor participa la concursuri si cadrele medicale cu studii superioare, concursul va fi luate de cine stie subiectele. Asa ca, stimata doamna Estera, buna initiativa, dar nu suficienta. Faceti ceva ca concursurile sa se dea corect, fara parti-priuri, promovati oamenii capabili, deoarece lucreaza cu omul si nu se pot face experimente pana cand invata sa faca o injectie!!!