Zilele trecute am scris pe larg despre faptul că multe clădiri din judeţul Argeş sunt supuse riscului seismic, în ciuda… proiectelor cu tot felul de norme impuse de autorităţi. În această categorie se înscriu şi asigurările obligatorii de locuinţe.
Atât de… obligatorii sunt asigurările la case (împotriva riscului de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren), încât în Argeş nici 20% din tot fondul locativ nu are asigurare. Asta înseamnă că în cazul unui cutremur similar celui din 4 martie 1977 multe case şi blocuri ar avea de suferit, iar pagubele ar urma să fie suportate fie din buzunarul celor afectaţi, care nu au asigurare, fie din cel al statului, ca efort de ajutor umanitar.
Conform Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, în cazul unui seism similar celui de acum 42 de ani, pagubele materiale s-ar situa între 3,8 şi 6,6 miliarde euro la nivel naţional! Legislaţia prevede că persoanele care nu îşi asigură imobilele (sumele sunt modice, 10 şi 20 euro pe an, în funcţie de materialele de construcţie) pot fi amendate de primari cu sume de până la 500 lei. Care primari însă nu au dat vreo amendă în Argeş, argumentând că nu au situaţia oficială a celor care nu au plătit! De fapt, edilii nu vor să se pună rău cu alegătorii…
Înainte de 1977…
Revenind la cutremurul din 1977, specialişti spun că toate clădirile construite după 1977 în Piteşti rezistă sigur la un seism de până la 7,5 grade pe scara Richter, nu însă şi cele ridicate înainte de ’77, mai ales că multe au trecut şi prin devastatorul seism din acel an.
„Normele de construcţii erau bune şi până în 1977, însă apoi au fost introduşi nişte indicatori noi de rezistenţă, care nu erau luaţi în calcul până atunci. Toate clădirile construite după 1977 în Piteşti rezistă sigur la un cutremur de până la 7,5 grade pe scara Richter. La 8 grade însă, nu ştie nimeni!”, a spus Fane Popescu, fostul arhitect-şef al Piteştiului.
La Primăria Piteşti se află o listă cu 108 clădiri care ar putea avea probleme în această situaţie (despre o bună parte din ele am făcut şi noi referire). Printre ele figurează cele de pe Calea Bucureşti, blocurile de la Gară, câteva blocuri din Trivale, dar şi sediul Prefecturii, care însă va intra într-un amplu proiect de reabilitare şi consolidare.
Un Comentariu
daramatu
Nene, nu mai bate campii aiurea. Daca erai atent la ce se intampla in tara asta vedeai ca asigurarile nu despagubesc asa, cu una, cu doua. Intr-o localitate,sa zicem, cu 20 de case nu se darama toate. Ei bine, daca nu se darama/inunda/iau foc toate, nu este dezastru natural. Si nu se despagubeste niciun amarat care a platit pentru acele dezastre naturale. Clar? Deci toata tigania asta este ca ei sa ia cat mai multi bani de la fraieri.
Ia vezi matale toate dezastrele naturale de pana acum. Arata-mi despagubitii si cine sunt ei in societate si mai vorbim de asigurarile obligatorii.
Si prefer, daca mai scap din cutremur, sa-mi refac singur casa decat sa stau la mana hotilor astora (guvern, autoritati, asiguratori).