https://cdn.stocksnap.io/img-thumbs/960w/pills-medicine_I4P7JN8SCN.jpg
Ashwagandha, cunoscută și sub numele Withania somnifera, este o plantă lemnoasă mică, cu flori galbene, care își are originile în India și Africa de Nord. Aceasta este considerată un adaptogen, deoarece specialiștii consideră că ajută corpul uman să gestioneze mai bine stresul.
Planta Ashwagandha, mai ales rădăcina sa, este folosită de peste 3.000 de ani ca remediu natural ayurvedic împotriva unor afecțiuni diverse. Știința modernă o leagă, de asemenea, de beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea stresului și a anxietății, precum și îmbunătățirea nivelurilor de zahăr din sânge, îmbunătățirea memoriei și a stării de bine.
Astăzi, Ashwagandha se găsește comercializată sub forma unor suplimente alimentare care pot fi administrate fără precauții speciale în cazul respectării dozelor zilnice recomandate. Ashwagandha poate fi găsită sub formă de pudră ecologică bio, putând fi adăugată în smoothie-uri sau diverse băuturi.
Ashwagandha reduce stresul și anxietatea
Această plantă este cunoscută mai ales pentru efectele sale de scădere a nivelului de stres. Aceasta ajută la scăderea nivelului de cortizol, un hormon produs de glandele suprarenale ca răspuns la stres. Mai precis, studiile de specialitate au demonstrat că dozele zilnice de 125 mg până la 5 grame timp de 1-3 luni au arătat o scădere a nivelului de cortizol cu 11-32%. Mai mult decât atât, 500-600 mg de ashwagandha pe zi timp de 6-12 săptămâni pot reduce anxietatea și pot reduce probabilitatea de insomnie la persoanele cu stres și tulburări de anxietate.
Ashwagandha reduce nivelul de zahăr din sânge
Această plantă are, de asemenea, capacitatea de a reduce nivelul de zahăr din sânge nu numai în cazul persoanelor cu o stare de sănătate bună, dar și în cazul celor care suferă de diabet zaharat. Beneficiile în acest sens apar de la administrarea unor doze de doar 250 de miligrame pe zi.
Ashwagandha sporește fertilitatea
Ashwagandha contribuie la creșterea fertilității și la îmbunătățirea sănătății sistemului reproducător, mai ales în cazul bărbaților. Se consideră că aceasta are efecte benefice în creșterea numărului de spermatozoizi și a motilității, precum și la îmbunătățirea calității spermei.
Ashwagandha pentru creșterea forței musculare
Studiile experimentale au demonstrat că suplimentarea cu ashwagandha poate crește, de asemenea, masa și forța musculară. O doză zilnică de 500 mg de ashwagandha poate asigura o creștere considerabilă a masei și forței musculare în doar opt săptămâni. Deși majoritatea studiilor realizate în acest sens s-au concentrat pe efectele avute asupra bărbaților, există cercetări care sugerează că aceleași efecte benefice s-ar înregistra și în cazul persoanelor de sex feminin.
Ashwagandha pentru reducerea inflamațiilor și combaterea infecțiilor
Ashwagandha poate ajuta, de asemenea, la scăderea inflamațiilor și la creșterea imunității organismului. Studiile de specialitate arată că 12 ml de extract de rădăcină de ashwagandha pe zi pot duce la creșterea nivelurilor de celule imune din organism, acestea ajutând la combaterea unor infecții diverse. Mai mult decât atât, un aport zilnic de 250-500 mg de ashwagandha administrat pentru o perioadă de 60 de zile ar duce la reducerea nivelurilor de proteine reactive de tip C cu până la 30%, ceea ce reprezintă un marker al reducerii inflamațiilor.
Ashwagandha pentru îmbunătățirea memoriei
Ashwagandha este utilizată în mod tradițional în Ayurveda pentru îmbunătățirea memoriei, iar numeroase studii științifice au ajuns să susțină această practică. În studiile realizate, 300 mg de extract de rădăcină de ashwagandha administrate de două ori pe zi timp de opt săptămâni au dus la îmbunătățirea memoriei generale, a atenției și a performanței sarcinii de lucru. Mai mult decât atât, bărbații sănătoși cărora li s-au administrat 500 mg de Ashwagandha pe zi timp de două săptămâni au avut rezultate semnificativ mai bune la testele de performanță și timp de reacție.
Efectele secundare ale administrării Ashwagandha
Deși este considerată sigură pentru majoritatea persoanelor, este recomandat a se evita administrarea de Ashwagandha sub orice formă persoanelor cu boli autoimune precum lupus, poliartrită reumatoidă, diabet de tip 1 sau tiroidă Hashimoto, precum și femeilor însărcinate sau celor care alăptează, studiile realizate în acest sens nefiind suficiente pentru a asigura persoanele că administrarea nu afectează în vreo formă anume.
De asemenea, Ashwagandha poate interacționa cu tratamentele pentru bolile tiroidiene, diabet sau tensiune arterială, motiv pentru care este recomandată consultarea unei păreri de specialitate înainte de administrarea acestui supliment alimentar.