Cetatea Poenari din Argeş, de pe Transfăgărăşan, este închisă şi acum din cauza unei ursoaice cu trei pui care a coborât după hrană până pe celebrele trepte ale edificiului, speriind turiştii. Ministerul Mediului şi-a dat acordul pentru mutarea animalelor, dar criza urşilor pare să fie abia la început.
Primarul comunei Coşeşti, Nicolae Pană, ne-a declarat că un caz similar este în localitatea sa şi că face apel la autorităţile competente să intervină pentru a preveni adevărate nenorociri. „De vreo două săptămâni au coborât în intravilanul comunei Coşeşti o ursoaică şi cei trei pui ai săi. Vin regulat, chiar şi pe timpul zilei, şi ajung până la locul de joacă al copiilor. Mă ia cu fiori pe şira spinării când mă gândesc la ce nenorociri se pot petrece. Vă daţi seama că riscul este mare, copiii au ajuns să facă poze cu ursoaica! Oricând aceasta poate să atace!”, ne-a declarat Nicolae Pană. Acesta a făcut demersuri pentru mutarea ursoaicei, dar încă aşteaptă un răspuns de la Garda de Mediu. Ar fi bine ca autorităţile să se mişte mai repede, să se evite astfel un dezastru. (C.D.)
Au dat atacul şi la Rucăr
În ediţii anterioare ale ziarului nostru relatam că fermieri din Dragoslavele şi Dâmbovicioara s-au ales cu pagube însemnate după ce gospodăriile şi stânele le-au fost atacate de urşi. Ei bine, cu o situaţie similară se confruntă şi crescători de animale din Rucăr, unde urşii au dat iama în coteţele de porci ucigând mai multe animale. La Săticul de Sus şi în Valea lui Ivan peste zece râmători au căzut pradă sălbăticiunilor, care par de neoprit. Cu toate că porcii erau în coteţe sau grajduri închise cu grilaje metalice legate cu lanţuri, fiarele înfometate au săpat pe sub temelie şi tot au intrat. De la un gospodar au luat trei porci, de la un altul vreo şase, de la al treilea alţi trei. Doi porci au scăpat doar mursecaţi şi au fugit fiind găsiţi de proprietari în apropierea gospodăriilor, iar din ceilalţi au mai rămas împrăştiate pe câmp câteva căpăţâni, nişte picioare şi oase. Oamenii sunt îngroziţi şi se tem că, dacă nu se vor lua măsuri, într-o bună zi sălbăticiunile, care nu se mai tem nici de om, nici de câini, dând atacul ziua în amiaza mare, vor intra şi peste ei în casă. Fermierii zic că odată ce s-au învăţat la carne de porc domestic, urşii vor continua să iasă din pădure şi să le atace gospodăriile. Ei s-au plâns autorităţilor locale, ai căror reprezentanţi nu pot face altceva decât să sesiseze instituţiile abilitate şi să le solicite să intervină pentru rezolvarea situaţiei, ştiut fiind că urşii sunt protejaţi prin lege. Ţinând cont de pagubele suferite, oamenii sunt decişi să acţioneze singuri pentru a preveni şi alte atacuri, asumându-şi riscul de a se alege cu dosare penale. Ei spun că preferă să ajungă la judecată decât pe patul spitalului schilodiţi sau desfiguraţi de fiare sau, mai rău, la cimitir.
La Rucăr va fi trimisă o comisie pentru constatarea situaţiei de fapt şi evaluarea pagubelor, dar în opinia noastră e mult prea puţin. Noi credem că se impune de urgenţă intervenţia autorităţilor compentente pentru capturarea şi relocarea sălbăticiunilor care de trei ani dau iama în gospodăriile cetăţeneşti înainte de a se întâmpla vreo nenorocire.
Val. NICOLAU
2 Comentarii
Doina manea
Normal sa coboare din munti si sa caute mincare daca…daca…paduri nu mai exista pe acolo..
.Argesenii din partea Vidrarului sint primii in Romania la despaduriri si la taieri de paduri…
Asa ca saracii ursi si de fapt toate animalele din paduri unde sa mai locuiasca sau unde sa-si mai caute mincare daca nici locuri de dormit nu mai au…
Nu ursii sint de vina….ci cei care au golit muntii de paduri si ….si…nu fac nimic pentru o reinpadurire…
Dorin
Perfect adevărat !!