# Au fost patru descinderi cu mascaţi la Piteşti, în cartierul Tudor Vladimirescu, şi câte una la Curtea de Argeş, Ştefăneşti, Mioveni, Răteşti, Teiu, Mozăceni şi Albeştii de Muscel.
Aproape 100 de descinderi au fost făcute de oamenii legii la persoane din mai multe judeţe şi din Capitală suspectate că fac afaceri ilegale cu tutun.
În această dimineaţă, poliţişti de investigare a criminalităţii economice, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române, au desfăşurat 98 de percheziţii în 22 de judeţe şi în Capitală.
10 descinderi în Argeş
Percheziţiile au avut loc pe raza municipiului Bucureşti, precum şi a judeţelor Dâmboviţa, Călăraşi, Ilfov, Olt, Dolj, Argeş, Arad, Bihor, Ialomiţa, Ilfov, Botoşani, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Timiş, Prahova, Tulcea şi Vâlcea la persoane bănuite de comercializarea ilegală de tutun, la depozite şi la oficii utilizate pentru livrarea tutunului prelucrat. În Argeş au fost făcute 10 descinderi, dintre care patru la Piteşti, în cartierul Tudor Vladimirescu, şi câte una la Curtea de Argeş, Ştefăneşti, Mioveni, Răteşti, Teiu, Mozăceni şi Albeştii de Muscel. Poliţiştii au descoperit saci plini cu tutun vrac, care era mărunţit cu instalaţii speciale de debitare deţinute de suspecţi.
Tutunul rămânea în ţară
În urma cercetărilor efectuate, oamenii legii au stabilit că, în perioada 2017-2019, cetăţeni bulgari şi români ar fi introdus, în mod frecvent, în România, tutun şi frunze de tutun, prezentând la punctele de trecere a frontierei documente de însoţire a mărfii având ca destinatar societăţi comerciale din alte state din Uniunea Europeană. În realitate, tutunul nu părăsea România, era descărcat în diferite locaţii clandestine din Bucureşti şi din judeţele anterior amintite.
Promovat în mediul online
Ulterior, era transportat spre locul de prelucrare, iar de aici era introdus în circuitul comerical folosindu-se, de regulă, serviciul de curierat, astfel fiind îngreunate investigaţiile efectuate pentru identificarea celor în cauză. Totodată, anchetatorii au stabilit că tutunul prelucrat ar fi fost promovat la vânzare în mediul online, pe site-urile de comerţ electronic, unde vânzătorul s-ar fi prezentat cu date de identificare false şi folosind numere de telefon ale unor cartele prepay.
Activităţile se desfăşoară în cadrul a cinci dosare penale instrumentate de poliţişti ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi de Serviciile de Investigare a Criminalităţii Economice Călăraşi, Dâmboviţa, Olt şi Teleorman, sub supravegherea Parchetelor de pe lângă Judecătoriile Sectorului 2 Bucureşti, Olteniţa, Găeşti, Caracal şi Alexandria.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale, al Institutului Naţional de Criminalistică, al Direcţiei Rutiere, al Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din Poliţia Română şi al luptătorilor pentru acţiuni speciale din judeţele pe raza cărora s-au desfăşurat descinderile. De asemenea, în activităţi au fost angrenaţi şi specialişti ai Direcţiei Generale a Vămilor cu 2 echipaje canine special antrenate pentru descoperirea tutunului sau al altor substanţe interzise.