Împreună cu alţi iubitori de muzică şi frumos am fost încântată să asist, joi seara, la deschiderea unei noi stagiuni a Filarmonicii Piteşti. Începutul toamnei pe note muzicale a fost celebrat în sala Centrului Multifuncţional printr-un recital deosebit al violoncelistului Răzvan Suma, acompaniat de orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea.
Publicul a avut ocazia să se delecteze cu piese muzicale excepţionale, semnate de compozitori precum Joseph Haydn şi Johannes Brahms. La 10 ani de la infiinţare, Filarmonica Piteşti a reuşit, din nou, să pună în scenă un buchet muzical de gală. Reacţia publicului fidel a fost entuziastă, iar pentru mine acest spectacol a reprezentat debutul perfect pentru revenirea pe plaiurile copilăriei.
Îmi aduc aminte, cum acum mai bine de 50 de ani, împreună cu prietenii şi colegii mei de liceu, jinduiam după fiecare eveniment cultural. Ofertele erau însă modeste. În afară de spectacolele puse în scenă la Teatrul „Al. Davila”, mai existau trei cinematografe şi Palatul de Cultură. Spectacolul de operetă „Ana Lugojana”, de Filaret Barbu, cu participarea corului Palatului de Cultură, dirijat de inegalabilul Emanoil Popescu, a însemnat atât pentru mine, cât şi pentru ceilalţi tineri, iubitori de muzică şi artă, o adevărată revelaţie. A fost dragoste la prima vedere/audiţie. Atunci mi-am dat seama ce înseamnă impactul cu armonia sunetelor şi tot atunci a încolţit în mine pasiunea pentru muzica clasică.
Pe lângă bucuria legată de participarea la deschiderea stangiunii cu numărul XI a Filarmonicii Piteşti, am avut parte de o surpriză extrem de plăcută. În pauza spectacolului, am aflat despre recenta infiinţare a Festivalului Coral International „Emanoil Popescu”, festival care a debutat în luna mai 2017. Pentru mine această veste minunată a însemnat încununarea sentimentelor trăite acum mai bine de cinci decenii. Este mai mult decât remarcabil că Piteştiul elogiază marile valori culturale, precum maestrul Emanoil Popescu, iar faptul că scena culturală a oraşului meu natal este din ce în ce mai bogată reprezintă certitudinea dăinurii culturale pentru actualele şi viitoarele generaţii.
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.