Să ne înţelegem. Eu vă spun lucruri pe care nu le ştiu, iar dumneavoastră citiţi ce nu v-am spus niciodată.
Conflictul sirian care durează de mai mulţi ani şi e departe de a fi terminat generează un trafic important de arme. Desigur, nimeni nu ştie nimic şi orice informaţie e dată sub formă de „am auzit că”, fără nicio certitudine. Recrudescenţa traficului de arme este justificată de eşecul calmului care ar fi trebuit să se instaureze la 27 februarie în Siria. Recenta ofensivă a trupelor lui Assad cu sprijinul bombardamentelor aeriene ruseşti (mi-am adus aminte de avioanele sovietice RATA care ne bombardau la Bucureşti în august 1944) are ca obiectiv să-i împiedice pe rebeli să avanseze către Alep, al doilea oraş al ţării şi capitala sa comercială.
Dintr-o sursă sigură vă pot informa că un stoc impresionant de arme a părăsit portul Constanţa. Destinaţia este Aqaba în Iordania, cu tranzit prin portul militar turc de la Agalar. Tona de material cuprinde puşti AK-47, mitraliere PKM, altele mai sofisticate DShK (nu au nimic de-a face cu DSK), lansatori de misile RPG-7, arme antitanc ghidate 9K111M, precum şi muniţii. Un alt vapor a fost semnalat în martie, cu acelaşi itinerariu, dar cu o încărcătură mai semnificativă. În ambele cazuri urma încărcăturii este complet pierdută după ce ajunge la destinaţie. Experţii îi bănuiesc pe rebelii sirieni ca fiind destinatarii acestor transporturi. Din informaţiile noastre, ei ar avea destule fonduri pentru a plăti. Este vorba despre Al-Nosra, ramura siriană a lui Al Quaeda, unul dintre principalii adversari ai regimului lui Bashar El Assad.
Vizita pe care câţiva deputaţi francezi au făcut-o preşedintelui Siriei a fost o surpriză şi o uşă deschisă pentru a contribui la calmarea jocului. Care a costat până acum viaţa a nenumărate persoane total nevinovate.
Dacă mai am din întâmplare vreo informaţie referitoare la acest subiect (nu poate fi decât întâmplătoare, pentru că nu am niciun interes direct), vă voi ţine la curent.
Alex HOROVEANU