Agenţia pentru Protecţia Mediului a prezentat la ultima şedinţă a Colegiului Prefectural un raport în care se face referire la „ariile protejate” din judeţul Argeş. Trecând pentru protecţia anumitor specii care ne-a făcut să avem un adevărat asalt al urşilor sau mistreţilor în satele de la deal şi munte sau care au blocat proiecte de infrastructură precum reabilitarea DN 73 Piteşti – Câmpulung Muscel – Braşov, putem spune că, de fapt, ariile protejate sunt numai pe hârtie!
Cifre şi… atât!
Răsfoind raportul cu pricina, aflăm că situaţia ariilor naturale protejate în judeţul Argeş este următoarea:
– parcuri naţionale: unul – Piatra Craiului (6.967 ha în judeţul Argeş din totalul de 14.759 ha);
– arii naturale protejate de interes naţional (cum ar fi Valea Vâlsanului): 31 (24.689 ha);
– arii naturale protejate de interes local (declarate prin HCJ/HCl): 56 (78.765 ha);
– SCI situri de importanţă comunitară (declarate prin Ordinul 2387/2011) – 13 (15.8131 ha);
– SPA – situri de protecţie avifaunistică (declarate prin HG 971/2007) – 3 (9.647 ha).
Realitatea dură
Ariile respective sunt protejate însă mai mult pe hârtie. În Parcul Naţional Piatra Craiului, de exemplu, defrişările ilegale au făcut ca zona de deasupra Brusturetului să arate ca după un atac aerian. Pe Valea Vâlsanului se fac de zor excavări în albia râului pentru agregate minerale, iar peştele străvechi numit asprete (pentru care se face toată tevatura) nu a mai fost văzut de ani buni. Protejată o fi şi casa memorială a lui Liviu Rebreanu de la Ştefăneşti, dar stă să se prăvălească, la fel cum de interes este şi conservarea faunei din păduri, dar braconajul este în floare.
Ce facem cu Pădurea Trivale
Pe de altă parte, de ani buni se tot discută despre transformarea Pădurii Trivale în „arie protejată”. În campania electorală din 2012, piteşteanul Daniel Constantin – ajuns ulterior deputat şi ministru al Agriculturii – se bătea cu pumnul în piept că va rezolva problema pădurii şi nimeni nu se va putea atinge de ea. Şi foştii prefecţii Gheorghe Davidescu şi Cristian Soare au bătut toba cu acest proiect, dar demersul s-a poticnit undeva prin sertarele de la Ministere. Ori nu se doreşte acest lucru (în fond, ce e mai „cool” decât să îţi faci vilă în inima pădurii?), ori sunt incompetenţi care nu ştiu ce să facă şi ce importantă este protejarea unei anumite zone. Ce-i drept, Argeşul are câteva astfel de arealuri, dar la ce folos?