Ariana Moldoveanu este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Zinca Golescu”, specializarea Matematică-Informatică, și în ciuda profilului pe care îl studiază la liceu – „matematica nu este cea mai bună prietenă a mea”, ba dimpotrivă – este pasionată de muzică, scris și domeniul digital. Se consideră o mare visătoare și este convinsă că orice este posibil dacă motivația și ambiția intră în ecuație. Ariana este redactor la CJE Argeș și în particular deține un blog unde publică articole în limba engleză, de obicei despre călătorii și motivație. Creativitatea e punctul forte al tinerei și nu ezită să o folosească la capacitate maximă.
– De unde pornește pasiunea ta pentru scris?
– Sunt o persoană care analizează mult și vorbește puțin, mulți chiar îmi spun că sunt prea tăcută și insistă să vorbesc mai mult; în consecință au apărut probleme în exprimare, mintea mea fiind mereu un uragan de gânduri amestecate din cauza atenției distributive. Scrisul îmi oferă avantajul de a-mi pune în ordine gândurile, fără teama că urmează să spun ceva de care nu sunt sută la sută sigură. Libertatea de exprimare oferită de scris m-a făcut să mă îndrăgostesc de redacție, astfel mi-am încercat norocul întâi cu blogul personal Trip2Venus, iar apoi cu CJE și chiar merge totul mult mai bine decât mă așteptam. Credeam că nu voi face față, însă îmi face plăcere să scriu articole, și asta îmi oferă o creștere semnificativă în încrederea în mine, ba chiar am început să vorbesc mai mult, surprinzător.
– Care este stilul tău, ce subiecte obișnuiești să abordezi?
– Nu pot să spun că am un anume stil, însă îmi place să abordez subiecte importante, mai rar discutate în România; spre exemplu, în primul meu articol pentru CJE Argeș am abordat diferențele dintre aprecierea culturală și însușirea culturală, ceva ce sună controversat, dar cu adevărat e cultură generală de bază care, din păcate, ajunge târziu la români. Chiar și eu am făcut, în trecut, greșeli pe tema asta și multe altele, strict din cauza neinformării care persistă să facă ravagii în viața de zi cu zi din secolul 21. Odată ce am început să călătoresc în străinătate prin proiecte Erasmus+ și să îmi cultiv cunoștințele despre oameni, țări și culturi, am aprofundat mult mai bine subiectele „grele” și le-am studiat în amploare de una singură. Greșelile m-au făcut să realizez cât de neinformată eram și să fac pași înainte spre dezvoltare și maturizare.
„O provocare pentru mine”
– Cum ai decis să-ți deschizi un blog în limba engleză?
– Să fiu sinceră, totul a început sub forma unei provocări pentru mine; voiam să încerc și să învăț ceva nou în domeniul digital, așa că am cumpărat domeniul Trip2Venus și mi-am personalizat website-ul astfel încât să mă reprezinte cât mai în detaliu, până la urmă fiind propriul meu spațiu de exprimare liberă. Cu toate că nu sunt interesată prea mult de zodii, Venus e teoretic planeta mea dominantă, așa că la momentul achiziționării domeniului m-am gândit că ar fi interesant să o introduc în nume, și nu regret! Inițial a fost totul foarte derutant; nu aveam pic de cunoștințe în WordPress sau în orice legat de construirea și menținerea unui website, însă m-am ambiționat și am vizionat maratoane de tutoriale în sufragerie. Mă fascinează limbile străine, așa că am decis să scriu articolele în engleză, dicționarul extins fiind mult mai pe placul meu și astfel articolele devenind mai accesibile pentru cititorii internaționali; am fost foarte entuziasmată și motivată să scriu în continuare când primul comentator al blogului meu a fost un nomad cu un blog personal al său destul de popular, care mi-a complimentat blogul și articolele. Totuși, încă lucrez la atingerea publicului țintă.
– Povestește-ne despre conținutul acestuia. Ce articole postezi, pe ce teme, care este scopul tău, ce feedback ai din partea cititorilor.
– De obicei, postez sfaturi pentru călătorii și uneori sfaturi pentru dezvoltare personală; din cauza unor probleme personale, anul 2021 a fost cam sec pentru blogul meu, însă am o groază de articole pregătite și plănuite pentru 2022. E posibil chiar să modific puțin aspectul website-ului pentru o experiență cât mai plăcută a cititorilor. O să fac o mică dezvăluire despre articolele mele viitoare, aceasta că vor fi despre experiențele mele din proiectele internaționale la care am avut oportunitatea să iau parte și despre cum acestea m-au dezvoltat pe mai multe planuri. Scopul meu este să împărtășesc experiențele mele multiculturale cu persoanele interesate de dobândirea cunoștințelor noi. Conform statisticilor Trip2Venus, ignorând mesajele dubioase spam trimise de boți destul de des, cititorii pe care îi am în prezent îmi apreciază conținutul și website-ul își crește numărul de vizitatori pe zi ce trece.
– Ești redactor la Consiliul Județean al Elevilor Argeș. Ce vrei să transmiți prin articolele scrise acolo?
– Prin intermediul Consiliului Județean al Elevilor Argeș, articolele scrise de mine au expunere mai mare în comparație cu blogul personal, prin urmare înainte de a aplica pentru postul de redactor m-am gândit bine la ce fel de articole vreau să scriu și să public; dat fiind istoricul meu cu neinformarea, am decis că cele mai bune articole sunt cele etichetate drept „controversate”, etichetă pe care o pot, ulterior, demitiza. M-am documentat în legătură cu subiectele pe care vreau să le abordez și am început să scriu; nu e chiar știința rachetei, în pofida miturilor. Scopul meu e să răspândesc pe un plan cât mai întins informațiile din articolele mele și să abordez cât mai multe subiecte despre care nu se vorbește destul, cu scopul de a introduce subiectele respective în cultura generală de bază.
– Care sunt sursele tale de inspirație?
– Pentru CJE, preiau informațiile din diverse surse, cum ar fi articole de pe website-uride încredere, videoclipuri informative de pe YouTube și cărți, de obicei cu scopul de a mă cultiva. Eventual, am o sesiune de brainstorming ascultând muzică și îmi notez idei noi pentru articole, folosind informațiile pe care deja le cunosc, verificându-le și adăugând informații noi ulterior ca să scriu un nou articol. În articolele de pe blogul meu scriu direct experiențele mele personale din călătorii sau altele. Totuși, pot spune că preiau inspirație chiar și din filme și seriale; fiind o persoană înclinată spre arte, îmi place să analizez subliminalele din producțiile al căror mesaj exprimă ceva mult mai complex decât ce se observă la prima vedere. Ca exemplu, Buffy, spaima vampirilor, m-a ajutat să înțeleg mai bine feminismul și problemele cu care se confruntă atât fetele, cât și băieții de-a lungul vieții, fiind o inspirație pentru articolul meu de pe CJE Argeș despre luptele fetelor în România, iar Sense 8 m-a ajutat să înțeleg și să iubesc diversitatea din lume. Deci, pot spune că am o multitudine de surse de inspirație pentru ceea ce scriu, pentru că o fac din suflet.
– Care sunt pasiunile tale în afară de scris?
– În afara scrisului, iubesc să cânt; este o altă metodă de-a mea de exprimare, în cazul acesta, a sentimentelor. Muzica m-a ajutat mult să ies din zona mea de confort și pot spune că atunci când încep să cânt, timpul stă pe loc și simt că am în sfârșit o voce – literalmente! Cânt de aproximativ 6 ani la chitara acustică, de aproape 4 ani la chitara electrică și dintotdeauna cu vocea. Îmi plac limbile străine, în special cele germanice, astfel că am început să învăț limba norvegiană cu ajutorul unei aplicații gratuite. Uneori mai public coveruri și diverse filmulețe realizate și editate de mine pe canalul meu de YouTube, fără vreun scop anume. Tot lucrând la videoclipuri personale, m-am îndrăgostit de procesul de editare a videoclipurilor, iar acum creez videoclipuri cu orice ocazie. Recent, m-am apucat să învăț animație 2D și 3D și am ajuns să fiu fascinată de domeniul acesta. În viitorul apropiat plănuiesc să învăț cum să aplic efecte speciale videoclipurilor pe care le editez. Deci, pot spune că am o paletă colorată cu hobby-uri și interese; trăiesc pe ideea că cea mai frumoasă parte a vieții este cea în care ies din zona de confort și încerc cât mai multe lucruri noi, fie că sunt în domeniul meu principal de interese sau într-un complet alt domeniu.
„Nu e bătută în cuie soarta unei persoane”
– Cum reacționează cititorii la gândurile pe care ți le exprimi în mediul online?
– În legătură cu articolele de pe site-ul CJE Argeș nu am primit foarte mult feedback de la cititori, dar feedbackul puțin pe care totuși l-am primit a fost unul chiar foarte bun! Generația Z este de obicei de acord cu majoritatea subiectelor pe care le abordez în articolele mele, fiind teritoriu comun. Și despre blogul meu personal primesc complimente des, și vizitatorii (majoritatea internaționali) apreciază conținutul pe care îl ofer. Deci, pot spune că cititorii chiar reacționează foarte bine la ceea ce public eu online, atât pe CJE Argeș, cât și pe blogul personal.
– Ce planuri și dorințe ai?
– Deocamdată, cât sunt încă în clasa a 11-a și nu mă stresez prea mult cu bacalaureatul, plănuiesc să testez cât mai multe experiențe noi, să călătoresc, să mă ocup de hobby-urile pe care deja le am notate în agenda permanentă și posibil să mă ocup puțin și de partea de voluntariat pe multimedia; în vara anului 2021 am avut oportunitatea de a fi voluntar pe multimedia într-un proiect Erasmus+ și a fost o experiență uimitoare și de neuitat, așa că aș vrea să mai încerc și anul acesta, poate chiar în alte organizații! În clasa a 12-a, în schimb, o să dedic mai mult timp pregătirii pentru examen și ulterior admiterii la universitate. Cel mai mare vis al meu este să văd întreaga lume și să învăț cât de mult se poate despre ea.
„Diversitatea ne unește, nu ne desparte”
– Ce carieră ai vrea să urmezi în viitor?
– Doresc să îmi continui studiile la o universitate dintr-o țară nordică, cu specializarea în VFX și animație, iar ulterior să lucrez într-un domeniu cât mai creativ și flexibil, astfel încât să am în continuare posibilitatea să încerc o groază de lucruri noi. Cariera mea de vis ar fi chiar în studiourile Disney; mi-ar plăcea să lucrez la producția filmelor animate. Postul de animator 3D mă atrage enorm și consider că e perfect pentru mine, dat fiind interesul meu în domeniul creativității. E un drum lung și dificil, însă am încredere în mine și în abilitățile pe care le-am dobândit și pe care le voi dobândi în drumul spre atingerea acestui vis imens. Mi-am demonstrat și sunt sigură că-mi voi demonstra de oricâte ori mai e nevoie că pot să îmi ating obiectivele, indiferent de cât de imposibil de atins par.