Ziua de ieri a fost importantă pentru toţi dreptcredincioşii, dar mai ales pentru cei a căror viaţă se află sub ocrotirea Sfântului Ioan Botezătorul prin faptul că poartă numele său. A fost o zi aparte şi pentru un preot, elogiat de însuşi ÎPS Calinic Argeşeanul.
Mentorul teologilor
Ca în fiecare an, şi ieri, cu ocazia praznicului Sfântului Ioan Botezătorul, punctul de interes al dreptcredincioşilor piteşteni a fost lăcaşul cu acest hram din zona centrală a urbei. Conform tradiţiei, însuşi întâiul ierarh al Argeşului şi Muscelului i-a bucurat pe oameni cu prezenţa sa, iar în acest context slujba săvârşită de un sobor de preoţi, din care a mai făcut parte şi pr. protosinghel Caliopie, a fost desosebită. Cler şi mireni laolaltă, toţi au înălţat rugăciuni de mulţumire Înaintemergătorului care-L vestea pe Hristos în pustie şi împreună I-au dat slavă lui Dumnezeu cel care a dăruit lumii sfinţi mijlocitori, grabnic ajutători celor cu inimă curată. A fost săvârşit şi un parastas pentru sufletele ctitorilor bisericii, sute de oameni cântând odată cu preoţii şi cu ierarhul „Veşnica pomenire”.
Credincioşii, fie că s-au aflat în incinta lăcaşului, fie în curte, şi ea arhiplină, au ascultat apoi cuvântul de învăţătură rostit de pr. Caliopie, care a evocat personalitatea copleşitoare a parohului prof. univ. dr. Ion Popescu, pentru lumea teologică românească. „Este unul dintre fondatorii Facultăţii de Teologie din Piteşti şi mentorul multor generaţii de absolvenţi, astăzi slujitori în biserici şi mănăstiri. Ţin să-i mulţumesc personal pentru că mi-a îndrumat paşii, mi-a fost îndrumător şi mentor…”, a spus părintele Caliopie, amintindu-şi cu nostalgie de vremea studiilor sale.
Vrednic este!
La rândul său, arhiepiscopul Calinic a avut cuvinte de laudă la adresa parohului, trecând în revistă multiplele activităţi în plan pastoral, misionar, cultural, social, filantropic. Ca nimeni altul, pr. Ion Popescu a înfiinţat pentru prima dată în Piteşti o cantină socială şi are alte iniţiative măreţe pentru care se bucură de întreaga preţuire a ierarhului. Dincolo de vorbe, părintele Calinic i-a înmânat o distincţie de mare valoare, „Crucea Basarabă”, care încununează osteneala unui om dăruit semenilor săi. De trei ori arhiereul a rostit „Vrednic este!” şi tot de atâtea ori întreaga suflare din lăcaş a răspuns la unison: „Vrednic este!”. Emoţionat, cu lacrimi în ochi, parohul a mai avut parte de o surpriză. La semnalul ierarhului, sute de oameni au cântat „Mulţi ani trăiască!”, fiind şi ziua onomastică a părintelui Popescu. După sfârşitul slujbei, toţi credincioşii au primit câte-un pachet, o caserolă cu friptură caldă! Parohia a comandat la un restaurant, în sistem catering, 600 de porţii şi, în ciuda faptului că nu au fost prezenţi jandarmii, cum ar fi fost normal în cazul unei asemenea mulţimi de oameni, totul s-a încheiat fără incidente deosebite. Credincioşii au plecat mulţumiţi spre casele lor, dându-i slavă Sfântului Ioan Botezătorul…