Timp de trei zile, în fosta capitală a Țării Românești, Câmpulung, s-a desfășurat un festival de film. Prima ediție, în organizarea „Ceramus Film” și a Centrului Național Cinematografic „Dacin Sara” cu o tematică generoasă: „Muzica în filmul românesc”. Pentru ierarhul Argeșului și Muscelului, prilej de evocări nostalgice.
Setea de cultură
Inedita manifestare culturală a avut un impact pozitiv neașteptat asupra comunității locale muscelene. S-a vădit cu această ocazie dorința imensă a localnicilor de acte culturale într-un oraș care este văduvit, în mare măsură, de spectacole atractive, de viață spiritual-artistică, deși administrația locală face eforturi pentru a îmbunătăți lucrurile. De altfel, primărița Elena Lasconi s-a alăturat organizatorilor și a fost prezentă alături de spectatori pe parcursul evenimentului. Au avut loc numeroase proiecții de film, workshop-uri realizate de muzicieni, actori și reprezentanți ai lumii cinematografice din România. Curiozitatea și interesul spectatorilor au fost la cote maxime ceea ce denotă o autentică sete de cultură și de cunoaștere a muscelenilor care, în ciuda faptului că nu își duc zilele într-un oraș cu efervescență din acest punct de vedere, s-au dovedit buni cunoscători ai operelor cinematografice prezentate, ai cărților care au stat la baza realizării lor, acolo unde a fost cazul, iar discuțiile purtate cu specialiștii au fost de un înalt nivel intelectual.
Oaspeți de departe
Un loc aparte în cadrul amplului eveniment a fost o lansare de carte, al cărui personaj principal este ÎPS Calinic Argeșeanul. El însuși scriitor, cărturar, mânuitor de slovă a fost, de data aceasta, în ipostaza celui despre care s-a scris. O parte din povestea vieții sale binecuvântate de Dumnezeu prin înalta misiune la care a fost chemat la „România de la Argeș” a fost comprimată în paginile cărții semnate de Nicolae Badiu, „Dialoguri cu Calinic Arhiepiscopul”.
ÎPS Calinic a vorbit despre parcursul său pe calea ierarhică și a dezvăluit multe fapte necunoscute de public despre felul în care a ajuns pe tronul arhieresc de la Curtea de Argeș, despre începuturile arhipăstoririi sale, despre oamenii care i-au fost alături și, mai ales, despre ajutorul pe care l-a primit de la Dumnezeu. Arhiereul a fost ascultat cu sfințenie, știindu-i-se modul captivant în care povestește. La finalul eveniementului, a primit flori și cel mai mult s-a bucurat de prezența unui grup de localnici veniți de departe, de la Crăcăul Negru, satul moldav în care Părintele Calinic a văzut lumina zilei și a copilărit. Emoțiile i se deslușeau în glas și în ochii înlăcrimați, oaspeții aducându-i aminte de plaiurile natale și oamenii care au însemnat ceva în existența arhiereului, iar astăzi sunt plecați în Țara de peste Veac…