Abandonul școlar este un fenomen tot mai des întâlnit, mai ales în mediul rural, acolo unde sunt multe familii nevoiașe care nu pot să își trimită copiii la școală. Biserica strămoșească le este alături. Cu binecuvântarea IPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, se află în plină desfășurare o amplă acțiune filantropică…
Ochi înlăcrimați
Ce poate fi mai trist pentru o mamă decât să vadă trecând dimineața prin fața casei grupuri de copii gălăgioși în drum spre școală, în afară de al său? Fie din lipsa hainelor, fie a rechizitelor, multi părinți nu își trimit odraslele să învețe carte. Ba unii chiar preferă să îi trimită la munca pământului ori cu animalele la păscut. Statul, prin administrațiile județene și locale, face cât poate în privința combaterii abandonului școlar, însă rezultatele nu sunt încurajatoare. Biserica Ortodoxă Română se implică și ea, în general în viața socială și în special în cazul categoriilor vulnerabile cum ar fi copiii proveniți din familii cu venituri modeste. Prin purtarea de grijă a arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, în urmă cu cinci ani, demara un vast proiect filantropic intitulat sugestiv „Ghiozdanul meu”. În fiecare toamnă, înainte de începerea anului școlar, multi elevi primeau ghiozdane pline cu caiete, penare, truse geometrice. Într-unul dintre cei cinci ani, au fost împărțite peste 2000 de daruri binevenite oricărui elev. De nedescris a fost bucuria copiilor care le-au primit. Și mai impresionante au fost pentru preoții implicați imaginile mamelor cu ochii înlăcrimați care vedeau cum Dumnezeu lucrează prin oamenii milostivi.
O împreună-lucrare
Anul acesta, din cauza condițiilor speciale generate de pandemie, acțiunea s-a desfășurat cu o oarecare întârziere. Totuși, prin sectorul Social-Filantropic din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului se află în derulare proiectul „Ghiozdanul meu”. Într-o împreună-lucrare pusă în slujba unei cauze comune, preoții împreună cu directorii unităților școlare, cu învățătorii și profesorii, precum și cu reprezentanții administrației locale, aui dentificat cazurile sociale și copiii care întâmpină greutăți financiare. Prin intermediul câtorva dintre protoieriile din județ, au fost deja împărțite până în acest moment aproximativ 600 de ghiozdane complet echipate cu rechizite de cea mai bună calitate. Spre exemplu, 200 de elevi din comunele Cotmeana și Cocu au primit cadoul din partea arhiepiscopiei noastre. De asemenea, mașinile încărcate cu daruri de acest fel au ajuns și la școlile gimnaziale din comunele Dobrești și Boțești, din protopopiatul Topoloveni. Nu au fost uitați nici copiii sărmani din parohia Glâmbocelul Deal.
Binefăcători neștiuți
În prezent se fac și alte anchete sociale pentru ca ajutoarele să ajungă la toți copiii care suferă din cauza lipsei rechizitelor de bază. Urmează ca și în zonele cuprinse în alte protoierii să fie transportate alte sute de ghiodane pline. După cum ne-a precizat părintele consilier eparhial Andrei Diaconescu, coordonatorul Sectorului Social-Filantropic din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, această amplă acțiune nu exclude inițiativele private ale preoților care au libertatea de a ajuta, punctual, cazurile sociale din parohiile lor, slujitorii altarelor fiind de fapt cei care cunosc cel mai bine situația enoriașilor pe care îi păstoresc. Din fericire, impulsionați de exemplul dat de preoți, sunt și multe persoane care donează, independent de acțiunile organizate ale parohiilor, obiecte vestimentare, rechizite ori alimente copiilor necăjiți pe care îi știu. Binefăcători necunoscuți care, din prea multă smerenie, nici nu vor să le fie publicate numele, convinși că nu lauda cea deșartă le va folosi, ci răsplăta de la Dumnezeu care vede în ascuns. Din fericire, numărul oamenilor milostivi care-și ajută semenii este tot mai mare. Poate tocmai pandemia i-a făcut pe mulți să conștientizeze fragilitatea ființei umane și să își îndrepte atenția spre latura spirituală a vieții. Iar din prisosul lor, dau și altora, conform îndemnului hristic: „În dar ați luat, în dar să dați!”.