Argumentele Primăriei Piteşti pentru ca pădurea Trivale să devină pădure-parc.
Potrivit municipalităţii, reglementarea şi toate prevederile sunt scrise în Legea 220/2018 – pădure-parc; legea 292/2018 – arie naturală protejată; Legea 46/2008 – Codul Silvic; Ord. 57/2007.
Iată câteva dintre cele mai importante aspecte legale:
1.Retrocedări INTERZISE (art. 5 legea 220/2018);Retrocedări PERMISE (legea 247/2005).
2. Îngrijirea pădurii – parc, finanțată prin bugetul local;Îngrijirea ariei naturale protejate, finanțată din taxele plătite de public pentru acces în zonele permise (ordonanța 57, art. 30); Întreținerea de necesitate este birocratică prin proceduri costisitoare de timp și bani – operativitate scăzută, implicit apariția deșeurilor, gunoaielor, vegetației spontane.
3. Administrarea pădurii – parc o face municipalitatea în scopul activităților de recreere, sport, educație și cultură pentru cetățeni și turiști;Administrarea ariei naturale protejate o face Ministerul Mediului, prin custodele/administrator desemnat, în scopul conservării unor habitate și specii naturale, prin managementul diferențiat al rezervațiilor naturale.
4. Pădurea – parc este spațiul natural de agrement pentru cetățeni, familii, cu amenajări care să protejeze mediul, dar care să ofere libertate de mișcare;Aria naturală protejată este pentru protecția biodiversității, nu permite libertate de mișcare cetățeanului.
5. Acces public liber, fără taxe, oriunde în pădurea-parc;Acces public restricționat, în funcție de planul de management al zonei protejate: INTERZIS accesul uman sau permis doar după obținerea de acorduri și avize de la custode, CU TAXĂ, în pădurile urbane.
6. Accesul public pe 3 noi căi de acces pietonal: strada Antim Ivireanu, strada Nicolae Labiș, spre Grădina Zoologică, și strada Ion Minulescu;Accesul în zonele interzise se amendează contravențional (art. 53 legea 46/2008):- de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice;- de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice.
7. Amenajările permise NU implică tăieri de arbori sau defrişări! Amenajările NU sunt permise, în ariile INTERZISE!
8. Este permisă amenajarea doar pentru:- alei din materiale ecologice (max. 2 m lățime) sau piste pentru biciclete;- bănci, iluminat, puncte de informare, toalete ecologice;- construcții provizorii din lemn (max. 15 m2 supr. construită).Numai în ariile cu permis restricționat se pot face amenajări minimale (ex. marcaje pentru alei pietonale).
9. Se poate împăduri cu orice specie de arbori;NU se poate împăduri cu orice specie de arbori.10. Se pot accesa fonduri nerambursabile pentru amenajarea pădurii aflate în proprietatea publică municipală (alei, iluminat, băncuțe, chioșcuri);NU se pot accesa fonduri nerambursabile, finanțări pentru amenajări.
„Ne dorim, în viitor, ca Pădurea – Parc Trivale să devină Monument Istoric!”, a mai transmis municipalitatea.
Un Comentariu
Calu
Ceea ce nu au luat sau distrus comuniștii DISTRUG ACUM copiii lor.Ce vor primi nepoții? Votați voi.