Nu trebuie să fii expert ca să îți dai seama că Argeșul, cu diversitatea sa de relief, are un imens potențial turistic. Din păcate, el este insuficient valorificat. Oameni întreprinzători și-au dat seama de miză și au ridicat pensiuni care, în zile de vârf, sunt ocupate la capacitate maximă. Mă feresc aici să nominalizez câteva, să nu fiu acuzat de publicitate părtinitoare.
Sunt câteva obiective care, nu numai în sezonul estival, sunt puncte de atracție pentru conjudețeni, dar și pentru oaspeți din alte județe. Turismul religios (care a luat amploare) deja valorifică interesul pentru vechimea, frumusețea și valoarea spirituală a câtorva biserici și mănăstiri. Lider este municipiul regal Curtea de Argeș cu a sa mănăstire, dar aici se află și Biserica Domnească, loc de oprire spirituală pentru mulți turiști. Necropola regală completează mărturiile istorice de primă importanță pentru români. Se vorbește despre triunghiul energetic format de mănăstirile Nămăiești, Cetățuia Negru Vodă și Corbii de Piatră. De asemenea, credincioșii se bucură, adăstând pentru meditație, reculegere și rugăciune, la mănăstirile care au Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni: Nămăiești, Cetățuia Negru Vodă, Cotmeana, Glavacioc (în comuna Ștefan cel Mare) și Sfânta Treime din Pitești.
Icoana de la Nămăiești este recunoscută de Biserica Ortodoxă Română ca făcătoare de minuni, așa se explică pelerinajele de aici. La Merișani se află biserica Izvoarelor de leac. Sunt șapte izvoare și istoria locului pomenește faptul că aici au venit Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Mihnea Turcitul și alții. La Corbeni – Mănăstirea Antonești, ridicată la ordinul mareșalului Ion Antonescu. Un potop a distrus-o odată cu un sat al comunei. Satul a fost reconstruit și numit Antonești. Biserica actuală este azi loc de pelerinaj. Este meritul Înaltpreasfințitului părinte Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, de a fi făcut aici o lucrare măreață, sfințită în 2004 în ziua de cinstire a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Mănăstirile Dragoslavele, Robaia, Slănic, Vieroși, Aninoasa, Bascovele, Tutana, Schitul Trivale își întâmpină oaspeții cu aerul lor de martori în istorie ai credinței strămoșești. În zilele cu slujbe, dar nu numai, impozanta catedrală din Mioveni este vizitată cu mare interes pentru arhitectonica sa, pentru interiorul ei fastuos și, în același timp, gazdă primitoare pentru întărirea sufletului.
Argeșul are obiective spectaculoase. Este vorba de Muzeul pomiculturii și viticulturii, ctitorit de Carol al II-lea. Apoi de Hidrocentrala de pe Argeș, al cărei baraj este un adevărat sigiliu peste timp al constructorilor români. Cetatea Poenari (se spune că, în perspectivă, aici va fi un teleferic) a devenit o țintă turistică râvnită. Nu aș vrea să uit de Casa memorială „Dinu Lipatti” (Conacul Fundățeanca din Ciolcești), unde, împreună cu numeroși iubitori ai muzicii, îmbarcați în autobuze puse la dispoziție de C.J. Argeș, am participat la concerte memorabile.
Desigur, Valea Argeșului până la Transfăgărășan (accesibil după ce se „ia” zăpada) este atractivă mai ales acum, când dotări turistice (perla este hotelul de lux chiar de lângă baraj) oferă posibilitatea unor sejururi interesante. Este evident că nu am epuizat aici obiectivele ce merită a fi vizitate. Ziarul „Argeșul” vă oferă acum doar o parte dintre locurile ce vă pot face plăcute weekend-urile sau excursiile din concediul de vară. O promisiune ar fi, pentru iarnă, viitoarea pârtie de schi de la Moliviș. Este un obiectiv primit cu entuziasm, care are acum şi hotărâre de guvern. Ar fi ceva să se schieze aici!!!