# Numărul îmbolnăvirilor confirmate cresc cu repeziciune. Până la această oră, sunt 26 de cazuri confirmate!
# Accesul în spitale a fost limitat
# Vaccinurile antigripale gratuite, suplimentate
Până azi, 18 ianuarie a.c., în judeţul Argeş au fost confirmate nu mai puţin de 26 de cazuri de gripă. DSP Argeş (Direcţia de Sănătate Publică) a instituit măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor în unităţile sanitare din judeţ, prin:
- limitarea accesului vizitatorilor şi interzicerea lor în secţii cu mare risc (ATI, Nou-Născuti, Boli Infecţioase etc.);
- izolarea suspecţilor de gripă în funcţie de starea lor; instituirea triajului zilnic al personalului medico-sanitar şi auxiliar, cu excluderea celor care prezintă semne de boală respiratorie;
- purtarea obligatorie a măştii;
- spălarea cât mai frecventă a mâinilor.
- 1.500 de doze, suplimentate
În judeţul nostru, Ministerul Sănătăţii a distribuit prin DSP Argeş 49.220 de vaccinuri antigripale pentru a fi făcute gratuit persoanelor din grupele de risc. La cererea medicilor de familie din judeţ, instituţia a solicitat o suplimentare de 1.500 de doze.
Ce spune şefa DSP
Directoarea DSP Argeş, Sorina Honţaru, a declarat: „Vaccinul antigripal distribuit gratuit prin cabinetele medicilor de familie pentru sezonul 2018-2019 conţine antigenele necesare pentru prevenirea infecţiei cu virusul gripal circulant. Vaccinul antigripal poate fi achiziţionat de alte categorii de persoane din farmacii şi recomandăm efectuarea lui chiar şi în această perioadă, eficacitatea în prevenţia gripei fiind dovedită.”
Aerisiţi zilnic încăperile!
Pentru evitarea îmbolnăvirilor, DSP Argeş face următoarele recomandări: ascultaţi sfatul medicilor, respectaţi regulile de igienă şi vaccinaţi-vă antigripal! Atunci când strănutaţi sau tuşiţi acoperiţi-vă gura şi nasul cu un şerveţel de hârtie pe care îl aruncaţi după aceea! Nu folosiţi în comun obiecte personale (prosoape, batiste, cosmetice etc.)!
Dacă vă îmbolnăviţi, acţionaţi responsabil (repaus la domiciliu, păstrarea distanţei faţă de persoanele din jur, mai ales dacă tuşiţi sau strănutaţi)! Consumaţi multe legume şi fructe proaspete, bine spălate sub jet de apă potabilă!
Aerisiţi zilnic încăperile în care lucraţi sau vă odihniţi! Evitaţi aglomeraţiile! Purtaţi îmbrăcăminte adecvată temperaturilor de afară!
În funcţie de tipul de virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă durează în general din octombrie până în luna mai.