Județul Argeș este beneficarul unui important pachet financiar din fondurile europene alocate prin Cadrul Financiar Multianul 2021-2027, bani care vor merge către dezvoltarea infrastrucrurii rutiere și de turim, către sănătate, educație și agricultură, către protecția mediului și dezvoltarea mediului de afaceri local.
Potrivit celor mai recente date furnizate de Comisia Europeană, României i-au fost alocate din fondurile structurale şi de investiţii europene în perioada 2014-2020 în valoare 36.7 miliarde de euro. În următorul exercițiu financiar România va beneficia de o alocare de aproximativ 80 de miliarde de euro din planul financiar european convenit de șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre.
Aceste 80 de miliarde de euro alocate țării noaste sunt distribuite pe doi piloni:
I. Aproximativ 33 de miliarde de euro (prețuri curente) provin din fondul de redresare Next Generation EU, împărțite astfel: 30 de miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, 1.4 miliarde pentru programul React-EU, 650 de milioane de euro prin Fondul pentru Dezvoltare Rurală și 1 miliard prin Fondrul pentru tranziție justă.
II. 46,3 miliarde de euro alocate României prin Cadrul financiar Multianual 2021-2027, defalcate după cum urmează: 26,8 miliarde de euro pentru Politica de coeziune, care va contribui, între altele, la crerea de locuri de muncă, sporirea competitivității întreprinderilor, creșterea economică, îmbunătățirea infrastructurii de transport, 18,6 miliarde de euro pentru Politica Agricolă Comună, 160 milioane de euro pentru Politica pentru pescuit și 760 milioane de euro pentru Fondul pentru tranziție justă, instrument ce finanțează teritoriile care se confruntă cu provocări socio-economice majore aferente procesului de tranziție către o economie a Uniunii neutră din punct de vedere climatic până în 2050.
“Cu aproximativ 2.500 de contracte semnate într-un singur an, în valoare de circa 10 miliarde de euro, România urcă pe locul 3 în topul european al numărului de contracte cu finanțare europeană semnate. O creștere spectaculoasă și o contractare așteptată de 109% față de bugetul alocat, care va aduce după sine inevitabil și creșterea gradului de absorbție. Cifrele arată că revoluția fondurilor europene a început”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Ioan Boloș.
În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență sprijinim un mediu de afaceri competitiv, durabil, inteligent prin acces la inovare și transfer tehnologic, prin consolidarea poziției competiționale pe piață, prin retehnologizări sau prin automatizări industriale. De asemenea, vom acorda o prioritate susținerii unor domenii economice cheie, precum construcții, agro-alimentar și industria serviciilor și accesul flexibil la surse de finanțare nebancare.