Ieri, la emisiunea „Subiect de presă” realizată la Antena 1 Piteşti de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu a fost invitat prefectul judeţului, Emilian Dragnea. Tema: „Argeşul, cu bune şi cu rele”. Dacă facem balanţa, oare ce atârnă mai mult: bunele sau relele? E bine condus judeţul? Ce veşti avem pentru iarna care vine cu paşi repezi? Dar despre proiectele vitale ale judeţului? Întrebări, aşadar, au fost destule pentru reprezentantul Guvernului în teritoriu. Un teritoriu parcă tot mai mult marginalizat de… Centru.
Semne de întrebare
Chiar la debutul emisiunii, Mihai Golescu a încălzit atmosfera cu o întrebare: „Ce grad de rudenie aveţi cu… Liviu Dragnea? (n.r. – preşedintele PSD)”. Nu de alta, dar poate aşa iese şi judeţul din impas! „Eu sunt din zona de sud a Argeşului, domnul Dragnea este din zona de sud a Teleormanului. Deci, e ceva distanţă între noi… Cred că şansa judeţului de a avea rezultate trebuie analizată prin prisma oamenilor reprezentativi pentru această zonă, prin cea a patronatelor, a celor care muncesc zi de zi”, a răspuns Emilian Dragnea. Imediat, cei doi moderatori şi-au adus aminte de lamentarea şefului PSD Argeş, Şerban Valeca, de a nu propune niciun nume de ministru, deoarece nu ar exista în judeţ oameni pregătiţi pentru astfel de posturi! „De unde bani pentru majorările salariale la bugetari?”, a fost a doua întrebare… directă. „Programul de guvernare a fost făcut pentru patru ani. Nu a trecut niciun an. În tot acest timp au fost fel de fel de acţiuni de protest şi nu îmi amintesc ca un alt Guvern să se «bucure» de o asemenea atitudine din partea străzii. Este un semn de întrebare. Remarcăm însă că mare parte din promisiuni a fost îndeplinită. Iar banii vin de la economie, nu din altă zonă. Trebuie să facem o corelare între creşteri salariale şi creşterea economică din primele două trimestre ale anului. Desigur, anumite semne de întrebare este firesc să apară, dar eu zic să lăsăm timpul să ne spună ce şi cum, pentru că toate aceste măsuri sunt într-un agrenaj, depind una de alta”, a declarat prefectul. „Cine sare în picioare când strigaţi dv. «drepţi!»?”, a „şarjat” M.G. „Nu cred că trebuie să sară cineva în picioare neapărat. Trebuie să se răspundă la solicitările Instituţiei Prefectului vizavi de activitatea anumitor instituţii deconcentrate şi a instituţiilor aflate în directa noastră coordonare. Mă refer aici la Poliţie, ISU, Jandarmerie…”, a „parat” Emilian Dragnea.
Imparţialitate politică?
La rândul său, Cristina Munteanu a adus în dezbatere ipocrizia legii care prevede că prefecţii sunt apolitici, dar, de fapt, ei sunt numiţi şi destituiţi în funcţie de învestirea sau demiterea unor Guverne politice. Şi dacă prefectul tot a fost la o şedinţă de partid la Mioveni, a discutat el oare despre faptul că, după cum spune liderul Valeca, Argeşul n-are oameni cu care să „defileze” pe post de miniştri? „Am fost acolo după ce am participat la o videoconferinţă importantă privind pregătirile de iarnă. Când am ajuns, era o discuţie extrem de amiabilă. Eu am intrat, cum ar veni, la… felul doi!”, a răspuns prefectul, care a menţionat şi că, alături de echipa PSD, a participat la inaugurarea unui pod la Vultureşti. „Este aproape de prost-gust să pui atâta fast în inaugurarea unui pod când sunt atâtea lucruri de făcut în judeţ!”, a observat Cristina Munteanu.
Sindicatele… la Prefectură
Recent, Prefectura a fost pichetată şi de sindicatele din industria auto, în special de la Dacia, nemulţumite de unele măsuri ale Guvernului şi de faptul că se tergiversează construcţia autostrăzii spre Sibiu. Transferul contribuţiilor sociale de la angajatori la angajaţi este o nemulţumire profundă. „Ce şanse mai avem să vedem autostrada Piteşti-Sibiu?”, a întrebat M.G. „Am luat act de doleanţele sindicaliştilor. Autostrada este o prioritate a Guvernului. Poate că orizontul de aşteptare este altul, dar sunt proceduri în derulare. Am început deja inventarierea posesorilor de terenuri afectate de construcţia autostrăzii, la Bascov, Băiculeşti, Budeasa, Merişani şi Curtea de Argeş. Cei mai mulţi sunt la Bascov – peste 500. Sunt identificaţi trei sferturi. Problema e că în anexa hotărârii de Guvern privind exproprierile este bine să fie trecuţi proprietarii actuali. S-au mai făcut mişcări de terenuri, dar nu s-a făcut cadastru, iar în acte nu apare proprietarul de drept. Oricum, până la finalul anului anexa va fi promovată de Guvern. Dar problema cea mai mare este crearea unui cadru legislativ care să nu îngreuneze construcţia. Eliminarea posibilităţilor de blocaje este importantă”, a răspuns prefectul. Iar M.G. a reacţionat: „Numai să nu fie nevoie să ne oprim pentru că nu ştiu ce broaşte trec prin zona autostrăzii!”. Prefectul a mai spus că nu va mai fi nevoie de refacerea studiilor de fezabilitate sau a traseului şi a adus în atenţie faptul că mai avem un proiect important, drumul expres Piteşti-Craiova, care vizează Argeşul şi care ar urma să fie construit. Vom trăi şi vom vedea!
Un megaproiect?
M.G. a ridicat „miza” şi a întrebat dacă sunt şanse ca în Argeş să fie construit un obiectiv strategic („un gazoduct, de exemplu”) care să dea greutate judeţului. „Nivelul de aşteptare este mare. Dar sunt şi laturi pozitive de subliniat: Argeşul are pe primele şase luni locul 3 în ţară din punct de vedere al nivelului de venit mediu; şi nu e numai Dacia, sunt şi alte firme care îşi desfăşoară activitatea într-un mediu ce încurajează profitabilitatea. În ceea ce priveşte sistemul public, salariile au fost mărite pentru a elimina anumite inechităţi. Cred că ar trebui să fim optimişti. Acum 10-15 ani se punea problema locurilor de muncă în Argeş, iar acum solicitările de angajări sunt mari şi este deficit de salariaţi! Iată unde s-a ajuns într-un timp, totuşi, foarte scurt. Pe de altă parte, nivelul asistenţei sociale s-a redus la peste jumătate”, a declarat prefectul, în contextul în care în câteva comune nu se mai acordă venit minim garantat, lucru salutat de realizatorii emisiunii. Aceştia au mai atras atenţia că aşa-zisa „bunăstare” de care vorbesc cei de la putere vine pe „credite”, „consum” şi „scăderea nivelului de salarizare la privaţi”.
Moliviş…
O rană care doare Argeşul este staţiunea de schi de la Moliviş, iar M.G. nu a ratat ocazia de a-l întreba pe prefect dacă are pârghii să se implice. „Consiliul Judeţean gestionează această investiţie. Prefectura nu are atribuţii în această privinţă. Ar putea apărea probleme la lucrările de infrastructură – dum, apă… Dar dacă sunt semnale de încălcare a legii, trebuie luate măsuri, să se cerceteze!”, a spus prefectul. „Dar nu ar fi mai bine să se stea de vorbă cu cei de la DNA şi să se vadă ce se poate face şi ce nu? Nu e păcat să fie abandonată o asemenea investiţie?”, a întrebat M.G.
Iarna…
Una peste alta, ne pregătim de iarnă. „Am stabilit un plan de măsuri. Trei sferturi din primării au utilaje proprii. Celelalte vor fi închiriate. La drumuri judeţene s-a luat decizia scoaterii la licitaţie a contractelor pe patru ani pentru utilaje de intervenţie, astfel încât să nu mai fie blocaje. Poate că ar fi trebuit să fie luată decizia mai devreme, să nu ajungem în noiembrie. Şi la drumuri naţionale au fost luate măsuri pentru deszăpezire. Am vorbit şi cu Poliţia şi vor fi informări permanente, iar cetăţenii vor fi avertizaţi. De asemenea, la ora asta nu există şcoală fără centrală termică pe gaze sau combustibili solizi. Cantitatea de lemne pentru toate şcolile este asigurată. ISU este într-un nivel ridicat de alertă permanent, ceea ce nu este uşor. Sperăm să nu fie probleme”, a declarat prefectul. El a mai adus în atenţie şi gestionarea fondului cinegetic, în condiţiile în care urşii şi mistreţii au ajuns tot mai aproape de gospodării. La finalul anului va fi o analiză în acest sens, a mai punctat dl. Dragnea. Asta, ca să nu ne mănânce urşii!
Comunicarea
Un subiect important atacat de M.G. a fost comunicarea deficitară la nivelul Prefecturii şi a mai multor instituţii publice. „Instituţia Prefectului foloseşte toate instrumentele de comunicare existente. Dar doar atunci când sunt lucruri demne de comunicat. În Argeş o media numeroasă este prezentă şi la Colegiile Prefecturale”, a afirmat prefectul, după care M.G. l-a „ameninţat” cu o scrisoare deschisă de genul celei incisive pe care i-a adresat-o de curând preşedintelui Consiliului Judeţean, Dan Manu. Şi dacă tot vorbim despre primari, care sunt cele mai mari probleme cu care edilii se confruntă? „Cea mai mare problemă – definitivarea documentaţiei pentru proiectele prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Îi ajutăm cu tot ce putem pe această linie, dar nu stăm nici prea bine, nici prea rău. Sunt documentaţii stufoase, e nevoie de o serie de avize, de completări”… „Cum împăcaţi imaginea de băiat de treabă cu exigenţele fişei postului?”, a întrebat, abil, dl. Golescu. „Problemele sunt complexe. Dialogul este extrem de important, oamenii trebuie să fie sprijiniţi, nu criticaţi”.
La final, discuţia s-a axat pe problema lipsei de personal din instituţii precum ISU sau Poliţie. „Nu e zi în care să nu fie intervenţii în judeţ. Din cauza pensionărilor masive s-a luat decizia reducerii perioadei de şcolarizare pentru subofiţeri, reducerea perioadei de depunere şi evaluare a dosarelor candidaţilor… E nevoie de oameni, dar nu numai în Argeş, ci la nivel naţional. Sunt şapte posturi de Poliţie în Argeş care au un singur agent. Cât poate face acel om? Aşadar, trebuie să avem grijă de aceste aspecte”, a spus prefectul. Nu de alta, dar altfel iar ajungem pe prima pagină a ziarelor naţionale cu evenimente gen scandal la Bascov sau sclavii de la Berevoeşti…