După cum v-am informat, judeţul Argeş va beneficia în acest an de finanţări de la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru 151 de proiecte. La prima vedere pare mult, căci suma pusă în joc înainte de licitaţii este de 728 milioane lei. Vor fi reabilitate drumuri, spitale, poduri, şcoli… Numai că aceşti bani nu satisfac nici pe departe nevoile judeţului. În plus, finanţarea a fost deblocată, iată, în ultima decadă a lunii iulie. Procedurile de licitaţie vor dura luni bune (iar dacă vor fi contestaţii va fi şi mai rău!) şi… în 2017 nu vom putea face nimic. Banii alocaţi acum vor fi cheltuiţi, de fapt, la anul pentru investiţiile respective. Şi atunci să vezi altă dandana: nu ne vor ajunge sumele alocate, fiindcă indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor sunt şi aşa depăşiţi de pe acum de evoluţia preţurilor la materialele de construcţii şi a forţei de muncă.
Ce dăm şi ce primim?
Ca să ne facem o idee ce înseamnă Argeşul pentru bugetul naţional, vă spunem că anul trecut veniturile colectate în judeţul nostru de la contribuabilii persoane fizice şi juridice se ridică la 1.921,16 milioane lei, ceea ce înseamnă 107,75% faţă de programul impus de ANAF. Şi acum ţineţi-vă bine: suma nu include veniturile colectate de la firmele mijlocii şi mari din Argeş, care sunt administrate de structura pentru mari contribuabili din cadrul ANAF. De exemplu, grămada de bani de mai sus nu include contribuţia Dacia! Şi atunci despre ce vorbim? Ce dăm noi la stat şi ce primim?
Ca la „împinge tava”
În topul judeţelor cu sume mari primite de la Guvern în contul Planului Naţional de Dezvoltare Locală se află fiefuri ale PSD apropiate de Liviu Dragnea, liderul social-democraţilor. Nu şi Argeşul. Răspunsul ministrului Dezvoltării, Sevil Shhaideh, cu privire la modul de alocare a fondurilor este uluitor: „Primul venit, primul servit” – acesta a fost principiul care a stat la baza împărţirii caşcavalului. Deci, nu au contat importanţa, necesitatea, oportunitatea proiectului. Ci principiul de la… „împinge tava”! Ce contează că Piteştiul se sufocă din cauza traficului rutier şi că pe la Podul Viilor abia se mai poate circula, fiind nevoie de un pod nou peste râul Argeş? Ce contează că stadionul „Nicolae Dobrin” are nevoie de modernizări? Mai important este cel de la Alexandria, nu-i aşa? Oare pasajele proiectate pentru unele intersecţii cu probleme din Piteşti nu prezentau importanţă, fiind vorba despre un oraş de tranzit aflat pe mari rute naţionale? „Sunt total nemulţumit de fondurile pe care le-am primit. Noi aveam alte aşteptări, dar nu ne-au finanţat decât câteva proiecte pentru şcoli. Vom mai insista, poate se rezolvă ceva”, ne-a declarat primarul Piteştiului, Cornel Ionică.
PSD Argeş jubilează…
Dar PSD Argeş, filială cu unul dintre cele mai bune rezultate la alegeri pentru Liviu Dragnea şi pentru partid, jubilează… Organizaţia condusă de senatorul Şerban Valeca ne-a comunicat că „sute de mii de locuitori ai judeţului vor beneficia de condiţii mai bune de educaţie şi de viaţă cotidiană, odată cu finalizarea lucrărilor, urmare a faptului că banii alocaţi vizează cu prioritate rezolvarea nevoile comunităţilor privind construcţia-modernizarea de creşe şi şcoli, alimentarea cu apă, reţeaua de canalizare, construcţia, amenajarea ori modernizarea drumurilor. La această sumă se adaugă 407,4 milioane lei prin care s-au finanţat proiectele din judeţul Argeş pe programul PNDL 1, o parte din lucrări derulându-se în continuare”. Unde sunt confettile?…
Politică fiscală
Nici la proiectele cu finanţare europeană nu stăm mai bine, în sensul că autorităţile centrale se… căznesc (era să spunem altceva!) să dea drumul ghidurilor de finanţare pe diverse acte. Degeaba avem portofolii de proiecte în fiecare localitate din Argeş! Cât despre politica fiscală a Guvernului, nici aceasta nu este privită cu ochi buni de mediul de afaceri din judeţ. De fapt, este privită cu circumspecţie. Ce auzim: că va fi mărit salariul minim, că vor fi cote de contribuţii, ca la salariul minim, şi pentru contracte cu normă redusă (de parcă n-am avea o sumedenie de instituţii de control care să verifice munca la negru şi să vadă agenţii economici care fentează statul!), că va fi un impozit pe cifra de afaceri, şi nu pe profit (cifra de afaceri fiind mult mai mare, evident, reprezentând rulajul tuturor veniturilor) etc. „PSD are în plan nişte iniţiative nobile: creşteri salariale, un control al multinaţionalelor… Dar problema este că Guvernul PSD este incapabil să demonstreze că aceste iniţiative sunt susţinute de resurse, că sunt acoperite de realitate. Or, o astfel de situaţie duce la ambiguitate. Modul de comunicare, de asemenea, este deficitar, iar de aici şi suspiciunile şi starea de încordare din mediul de afaceri”, ne-a declarat Nicolae Oiţă, cunoscut om de afaceri din Argeş. Aşadar, Guvernul „La anul” dă bani cu porţia… după preferinţe, gândeşte strategii fiscale care generează confuzie şi tensiune în mediul economic, iar în planul realizărilor se tot adună… bilele negre. Oare unde vom ajunge?