Argeșul, în topul județelor cu cele mai mari salarii din țară.
Bucureştiul şi alte două judeţe, Ilfov şi Argeş, au salarii peste medie, dar ritmul de creştere a salariilor a fost mai lent, conform unei analize publicate de Economedia.ro. Doar județele Timiș, Cluj și Sibiu se evidențiază printr-un nivel al salariilor actual și un ritm de creștere în ultimul deceniu ce depășesc media națională.
Aceasta este concluzia unei analize realizate de economiștii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB, care coordonează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.
Graficul realizat de economiştii clujeni, despre nivelul actual şi evoluţia salariului mediu net în utlimii 10 ani, arată inegalităţi semnificative între judeţe, dar şi o tendinţă lentă de recuperare a decalajelor.
- Cele mai mari salarii medii nete actuale: Bucureşti, Timiş, Cluj, Sibiu, Ilfov, Argeş.
- Cele mai mici salarii medii nete actuale: Hunedoara, Teleorman, Vrancea, Harghita, Vâlcea
- Cele mai accelerate creşteri ale salariului mediu net, în ultimul deceniu: Sibiu, Neamţ, Bistriţa Năsăud, Timiş, Bacău
- Creşteri mai lente ale salariului mediu net în ultimul deceniu: Ilfov, Hunedoara, Gorj, Tulcea, Bucureşti
În ultimii zece ani, țara noastră s-a apropiat semnificativ de media europeană în ceea ce priveşte mulţi indicatori economici, printre care şi creşterea salariilor, care în România, în termeni nominali, aproape s-au triplat în ultimii 10 ani (de la 1.579 lei în 2013 la 4.584 lei în 2023, valori medii anuale ale salariilor medii nete), scrie Realitatea Plus.
De asemenea, dacă luăm în considerare inflaţia, ajungem la o creştere substanţială: puterea de cumpărare a salariilor medii nete aproape s-a dublat în aceeaşi perioadă de 10 ani (mai exact creşterea în termeni reali a fost de +189%). Cu toate acestea, în economie sunt prezente inegalităţi teritoriale semnificative, avertizează cercetătorii.
Dintre cele 41 de judeţe ale României, salariile medii nete depăşesc media naţională în doar 5 judeţe respectiv în Bucureşti, în timp ce în cele 36 de judeţe rămase salariile medii se află sub media naţională.
În acest moment, sunt 25 de judeţe în care salariile medii se află sub media naţională, dar ritmul de creştere al salariilor în ultimii 10 ani a fost peste media naţională, astfel încât aceste judeţe, deşi încet, recuperează decalajul.
„Acest raport arată, de asemenea, că inegalităţile regionale sunt semnificative, iar deviaţia salariilor medii este mare la nivel regional. Este important însă să analizăm şi dinamica creşterii acestor salarii, deoarece din acest punct de vedere situaţia nu este atât de gravă”, arată economiştii de la Romanian Economic Monitor.
În cea mai defavorizată situaţie se află 11 judeţe în care salariile sunt mai mici decât media naţională, iar ritmul lor de creştere a rămas, de asemenea, sub media naţională. Aceste judeţe sunt cele care se confruntă cu un risc crescut de a rămâne în urmă din punct de vedere economic.
Judeţele care riscă să rămână în urmă din punct de vedere economic sunt: Vâlcea, Teleorman, Tulcea, Hunedoara, Gorj, Prahova, Olt, Dâmboviţa, Giurgiu, Suceava şi Brăila.
Sursa: Gândul