Toamna se numără bobocii, spune o vorbă românească referindu-se la bilanţurile pe care cu toţii ni le facem într-o mai mică sau mai mare măsură. Ce ne-am propus la început de drum şi ce am făcut? Unde ne aflăm cu planurile noastre? Sunt întrebări la care noi înşine trebuie să oferim răspuns în ceea ce ne priveşte, iar când vine vorba despre administraţia publică lucrurile stau la fel, deşi la o scară mult mai mare. Din păcate, în ceea ce priveşte judeţul Argeş, putem spune că „bobocii” – a se citi proiectele vizate – sunt încă în ouă – adică multe tot în stadiul de… proiect!
La judeţ…
La Consiliul Judeţean, accentul în privinţa proiectelor a fost pus pe infrastructura rutieră, sănătate şi cultură, plus învăţământ. Ei bine, s-au făcut toalete la multe unităţi de învăţământ (dar multe încă nu au), s-au asfaltat câteva drumuri mai mici, s-a redeschis Grădina de Vară, iar la Spitalul Judeţean a ajuns un RMN din bani guvernamentali, aşa cum la Spitalul de Pediatrie a ajuns un computer tomograf. În rest, pentru toate marile proiecte avute în vedere s-au semnat contractele de finanţare (în special cu bani europeni) sau s-au parcurs etapele (atât de birocratice!) prevăzute de lege, dar lucrările efective încă nu au început: reabilitarea şi extinderea Spitalului Judeţean, a Spitalului Brădet, modernizarea Galeriei de Artă, a Muzeului Judeţean, a cetăţii Poenari, dar şi a unor drumuri care ne leagă de judeţele vecine din sud.
La Piteşti…
La Piteşti lucrurile stau cam la fel ca la judeţ: au fost demarate procedurile legale (inclusiv licitaţii în unele cazuri) pentru marile proiecte de infrastructură şi dotări prevăzute a se face cu bani europeni, dar încă mai e cale lungă până să înceapă investiţiile propriu-zise: parcuri noi, autobuze electrice, staţii noi, camere video de supraveghere, centru multifuncţional pentru categoriile defavorizate, sistem integrat de monitorizare şi gestionare a traficului, modernizarea unor intersecţii, sistem de taxare electronică pe autobuze, reabilitarea unor şcoli. Vestea bună este că pentru unele proiecte – săli de sport, sala polivalentă, reabilitarea şi modernizarea Stadionului Nicolae Dobrin, bloc de locuinţe sociale – s-a obţinut finanţare de la Guvern, iar obiectivele sunt incluse pe lista Companiei Naţionale pentru Investiţii. Promisiuni s-au obţinut şi pentru alte obiective despre care se vorbeşte de ani buni: centura a doua a Piteştiului, pasaj rutier Craiovei – Târgul din Vale, pod nou peste Argeş… Va mai curge însă apă pe Argeş pânâ când proiectele vor fi puse în practică, procedurile fiind extrem de greoaie (de exemplu, pentru construirea pasajului rutier de la Podul Viilor au trecut opt ani, cu tot cu lucrări şi mai ales cu documentaţiile cerute). În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, Primăria are milioane puse deoparte în buget, dar nu poate lucra decât la câteva străzi (Calea Drăgăşani, de exemplu), deoarece licitaţiile au fost blocate de firmele participante. Consiliul Concurenţei face deja o anchetă în acest sens la Piteşti.
Comune…
Pentru multe comune din Argeş, anul 2018 a fost cel al licitaţiilor organizate pentru diverse proiecte (apă, canal, drumuri şi reabilitări de şcoli, în principiu) finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Banii fuseseră alocaţi încă din 2017, dar s-a ajuns la licitaţii de abia acum, iar lucrările efective probabil vor fi finalizate în 2019. La ţanc, ar spune unii, că la anul încep… noi alegeri!
Aşadar, aşteptăm de zor să se spargă găoaca şi să apară „bobocii”!