La 23 decembrie, ziarul „Argeşul” împlineşte 27 de ani (serie nouă). Cu această ocazie mai mulţi oameni ai cetăţii au ţinut să ne transmită mesaje de apreciere.
„Zilnic îmi oferă informaţii”
Dr. Sorin Mazilescu, manager la Centrul Creaţiei Populare Argeş: „Ziarul «Argeşul» este cotidianul de unde zilnic îmi iau informaţiile necesare pentru ziua respectivă. Corect, coerent, prezintă cititorilor informaţii din toate domeniile de activitate. Vă felicit pentru reuşita de a exista pe piaţă atâta timp, încheind cu o maximă: «Un ziar bun e ca o femeie frumoasă, admiratorii îi fac publicitate!» La mulţi şi îndelungaţi ani!”
„O emblemă a echilibrului”
Matei Varodi, regizor la Teatrul „Al. Davila” Piteşti: „Felicitări echipei de profesionişti care a impus acest ziar în peisajul presei libere postdecembriste! Sunteţi o emblemă a echilibrului şi a stilului civilizat. Într-o lume avidă de senzaţional şi anecdotic găsiţi măsura şi evaluaţi «fără mânie şi părtinire», de aceea vă rog să primiţi respectul meu cu sincera urare de La mulţi ani!”
„La mulţi ani, stimaţi prieteni!„
Luminiţa Borta, actriţă la Teatrul „Al. Davila” Piteşti: „27 de ani de presă la cel mai înalt nivel de profesionalism! Vă felicit! Vă doresc mulţi ani de bucurii, de reuşite, de emoţii, de articole excelente, de enorme succese cu «Argeşul»! La mulţi ani, stimaţi prieteni! Vă mulţumesc!”
„Cotidianul excelenţelor”
Cornel Ionică, primar al Piteştiului: „«Argeşul» este, prin definiţie, un cotidian al excelenţelor. Am avut tot timpul o consideraţie deosebită pentru acest ziar de ţinută care a promovat constant valorile autentice şi am fost atent la semnalele pertinente transmise de redactori. Îi urez să aibă viaţă cât mai lungă şi mai plină de realizări şi să fie acelaşi atent şi responsabil observator al fenomenelor sociale, economice şi politice din judeţ”. (C.D.)
„Argeşul”, un ziar de cursă lungă
Pentru prima dată, existenţa unui ziar cu numele „Argeşul” a fost semnalată în anul 1876, în cotidianul „Românul” (Românulu, potrivit scrierii de atunci), din Bucureşti. Acest jurnal semnala în urmă cu 140 de ani, în ediţia sa din 31 martie, apariţia la Piteşti a publicaţiei „Argesiulu”, un ziar „judiciaru, comunalu, administrativu şi comercialu”, de orientare liberală. Ulterior, ziarul de limbă română „Familia” (condus de Iosif Vulcan, publicaţie în care au debutat literar Mihai Eminescu şi George Coşbuc şi care apărea la Pesta, un cartier al Budapestei de azi), semnala acelaşi lucru, în ediţia din 16 aprilie 1876. Mai apoi, pe 26 decembrie acelaşi an, „Familia” reproducea un articol publicat “în ziarul Argesiulu, din târgul Pitescilor”.
De atunci, „Argeşul” a continuat să apară, cu câteva întreruperi, până în ziua de azi, numindu-se în perioada dictaturii comuniste „Secera şi Ciocanul”. Primul număr al noii serii a ziarului a văzut lumina tiparului la 23 decembrie 1989, la puţine momente după ce Nicolae Ceauşescu fugise cu elicopterul de pe acoperişul clădirii Comitetului Central PCR. A fost un risc imens pe care jurnaliştii de atunci şi l-au asumat, întrucât exista oricând posibilitatea ca dictatorul să revină. Sau ca sistemul totalitar să rămână la putere. Ziarul şi-a schimbat, din acea zi, numele de „Secera şi Ciocanul” şi a revenit la „Argeşul”, adăgând, însă, la coadă, şi cuvântul „liber” (din 1995, a rămas doar cu „Argeşul”, numele din anul de naştere al publicaţiei).
Mirela NEAGOE