Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş a fost gazda unui eveniment dedicat informării despre instrumentele financiare şi modul cum sunt folosite la nivel local, naţional şi internaţional.
Astfel, Bogdan Tudosie, economist de profesie, a arătat cum anumite decizii influenţează pe termen lung veniturile investitorilor.
Este de remarcat că în Argeş, ca de altfel la nivel naţional, oamenii preferă investiţiile în titluri de stat, obligaţiuni şi alte instrumente cu venit fix care au un randament considerat „cert”, cu riscuri minime.
Pe termen lung însă, acest tip de investiţii nu aduc mari câştiguri sau înseamnă chiar pierdere pe fondul creşterii sau menţinerii inflaţiei la un nivel ridicat.
În Europa, tendinţa este să se investească diversificat, folosind într-o proporţie aproximativ egală instrumentele cu venit fix, cele mixte şi acţiunile cotate la bursă.
Oamenii prezenţi în sală, printre care numeroşi antreprenori şi specialişti, au susţinut că în România nu există încă o educaţie financiară adecvată.
Deşi s-a demonstrat că un risc acceptat, asumat aduce pe termen lung câştiguri semnificative (deşi în ciclicitate apar scăderi şi chiar prăbuşiri economice), românii fug de risc şi iau în marea lor majoritate decizia de a ţine banii la saltea sau de a investi în produse considerate sigure, dar cu un randament nesatisfăcător.
A fost explicată tehnica ODI (Orizont de timp îndelungat, Diversificare, Investiţii periodice) ce are la bază gândirea unui mare om de afaceri american – Warren Buffet. Folosind această tehnică, investitorii ar avea mai mult de câştigat decât dacă aleg investiţii pe termen scurt, considerate predictibile şi cu un grad de risc minim.